Chişinăul, gazda Reuniunii a treia a Parteneriatului de Mobilitate
https://www.ipn.md/ro/chisinaul-gazda-reuniunii-a-treia-a-parteneriatului-de-mobilitate-7965_986067.html
Chişinăul este gazda Reuniunii a treia Parteneriatului de Mobilitate – iniţiativă a UE care oferă un cadru flexibil pentru realizarea proiectelor de cooperare din domeniul migraţiei, transmite Info-Prim Neo.
În cadrul reuniunii se va face o evaluare a rezultatelor proiectelor implementate pe parcursul a doi ani de la lansarea acestei iniţiativei. Este vorba de 23 de proiecte. Alte 47 se află în proces de implementare, iar încă 10 urmează a fi lansate în curând.
Proiectele ţin de consolidarea capacităţilor Moldovei în a gestiona migraţia, elaborarea politicilor migraţioniste, îmbunăţirea relaţiilor cu diaspora, gestionarea frontierei şi securitatea documentelor, combaterea fenomenului migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.
“Nu avem, deocamdată, o statistică cât de cât apropiată de starea reală de lucruri, pentru că migraţia este un fenomen care nu poate fi estimat atât de uşor, dar se pare că acest fenomen în doi ani de la lansarea instrumentului Parteneriatului de Mobilitate a devenit mai controlabil”, a menţionat Frank Paul, reprezentantul Directoratului General Afaceri Interne al Comisiei Europene.
Frank Paul a mai spus că Parteneriatul de Mobilitate contribuie eficient la realizarea dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.
Sergiu Saiciuc, viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, a spus că Parteneriatul de Mobilitate oferă o posibilitate unică în felul său de legalizare a cetăţenilor moldoveni care au plecat peste hotare în căutare unui loc de muncă.
“Este o platformă eficientă, ce ne permite să negociem cu partenerii semnarea unor acorduri în materie de migraţie de muncă şi securitate socială a migranţilor. Deja avem semnat un acord privind migraţia de muncă cu Italia. Anul acesta am început negocierea unui nou acord, prima rundă a avut loc în mai, iar ultima va avea loc în decembrie. Pentru prima dată este stipulată şi posibiltatea migraţiei circulare, sezoniere”, a menţionat viceministrul.
Acorduri privind securitatea socială a migranţilor sunt semnate şi cu Portugalia, Bulgaria, România, Luxemburg. Au început negocierile cu Cehia, Polonia şi Austria, iar în viitorul apropiat vor începe şi cu Estonia, Belgia şi alte ţări.
Partenerii Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului sunt 15 state-membre ale UE (Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania. Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria), Comisia Europeană, FRONTEX şi Fundaţia Europeană pentru Instruire.