logo

Chişinăul către Tiraspol: Ameninţările cu acţiuni radicale ar crea probleme şi mai mari


https://www.ipn.md/ro/chisinaul-catre-tiraspol-amenintarile-cu-actiuni-radicale-ar-crea-probleme-7965_1021053.html

Biroul pentru Reintegrare de la Chişinău face apel către administraţia de la Tiraspol să rezolve problemele prin dialog, menţionând că încercările de a căuta vinovaţi în alte părţi, ameninţările cu acţiuni radicale şi tendinţa de autoizolare ar crea cu siguranţă probleme şi mai mari pentru populaţie, întreprinderi şi comunităţile locale din regiune. Reacţia Chişinăului vine după ce în presă a apărut o scrisoare adresată de aşa-zisul ministru de externe din stânga Nistrului, Nina Ştanski, către misiunile diplomatice acreditate în Moldova, prin care se anunţă că Tiraspolul ar putea introduce regim de viză pentru locuitori şi taxă de import de 100% pentru produsele de la întreprinderile din dreapta Nistrului ca răspuns la „blocada economică” impusă de autorităţile de la Chişinău, transmite IPN.

„Înţelegem că tonalitatea emotivă a scrisorii este generată de dificultăţile economice şi sociale din ce în ce mai profunde, cu care se confruntă regiunea transnistreană. Aceste probleme ne sunt cunoscute şi ne îngrijorează, pentru că suntem interesaţi în stabilitatea situaţiei şi condiţiile decente de trai pentru populaţie pe malul stâng al Nistrului. Noi dorim ca dificultăţile să fie depăşite, dar pentru aceasta trebuie să înlăturăm motivele lor adevărate, principalul fiind stagnarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean”, se menţionează în răspunsul Biroului pentru Reintegrare.

Autorităţile de la Chişinău mai menţionează că cea mai eficientă cale este cea a dialogului responsabil şi constructiv, precum şi continuarea negocierilor în formatul 5+2, care oferă mai multe posibilităţi autorităţilor moldoveneşti şi partenerilor externi de a contribui la depăşirea complicaţiilor economice şi de orice altă natură din regiunea transnistreană.

Biroul pentru Reintegrare informează că în ultimele zile reprezentanţii Chişinăului au purtat discuţii active cu majoritatea partenerilor de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, unele dintre ele la nivel înalt, şi au abordat necesitatea de a susţine depăşirea crizei economice din regiune. Interlocutorii consideră necesar să se renunţe la interpretări alarmiste, iar atmosfera generală să fie detensionată. În cadrul formatelor existente de lucru şi negocieri, autorităţile Republicii Moldova vor continua să vină cu soluţii şi propuneri, care să ajute oamenii, întreprinderile şi comunităţile locale din regiunea transnistreană.