logo

Chișinăul a solicitat asistența UE pentru companiile mici și mijlocii pe timpul pandemiei


https://www.ipn.md/ro/chisinaul-a-solicitat-asistenta-ue-pentru-companiile-mici-si-7965_1084651.html

Premierul Natalia Gavrilița, aflată în vizită la Bruxelles, și comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, au discutat despre necesitatea avansării recuperării banilor din frauda bancară. Prim-ministrul a menționat angajamentul ferm de a investiga și recupera acestor active, subliniind, totodată, că pentru aceasta este nevoie de o justiție funcțională. La fel, Natalia Gavrilița a solicitat asistența partenerilor europeni pentru consolidarea unor mecanisme durabile de susținere a companiilor mici și mijlocii din Moldova, inclusiv prin introducerea mecanismelor de șomaj parțial și șomaj tehnic, astfel ca acestea să poată face față provocărilor din perioada pandemică, transmtie IPN.

„Expertiza țărilor care au aplicat astfel de mecanisme de protejare a locurilor de muncă va fi foarte utilă pentru țara noastră. Suntem pregătiți să adoptăm deciziile necesare pentru a beneficia pe deplin de implementarea Planului de redresare economică. Suntem încrezători că putem implementa un nou program de asistență macrofinanciară din partea UE, cu creșterea componentului de grant”, a declarat premierul, citată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat și despre reformele din domeniul vamal și cel fiscal. În context, prim-ministrul a venit cu detalii despre adoptarea Codului Vamal, care a fost raliat la legislația Uniunii Europene, aceasta fiind una dintre condițiile importante pentru aprofundarea cooperării cu UE în domeniul vamal. Noul cod are drept scop unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și adaptarea la angajamentele asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere cu UE.

Prim-ministrul a vorbit și despre importanța Parteneriatului Estic și Acordului de Liber Schimb Aprofundat, menționând că politicile Guvernului sunt orientate să dezvolte un model economic aliniat cu modelul economic european, axat pe digitalizare, eficiență energetică și economie verde.

Întrevederea celor doi demnitari a avut loc la Bruxelles, în cadrul vizitei oficiale a prim-ministrului Natalia Gavrilița. Premierul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat Republica Moldova prin intermediul programului OMNIBUS MFA și pentru decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranșă a asistenței OMNIBUS, în valoare de 50 de milioane de euro, care va ajunge în Moldova la începutul lunii octombrie.