Chişinăuienii iarăşi lipsiţi de condiţii decente în zonele de agrement
https://www.ipn.md/ro/chisinauienii-iarasi-lipsiti-de-conditii-decente-in-zonele-de-agrement-7967_959315.html
Repararea şi vopsirea băncilor, a utilajului de plajă, a sistemului de iluminare, a coşurilor pentru gunoi, aducerea în ordine a gazoanelor sunt principalele prevederi ale Planului acţiunilor de pregătire a locurilor de odihnă şi agrement de pe teritoriul mun. Chişinău pentru sezonul de primăvară - vară al anului 2006, făcut public recent de autorităţile locale din capitală.
Conform planului, lucrările de pregătire a zonelor de agrement au început în decada a doua a lunii aprilie şi vor finaliza, eşalonat, în decada a doua a lunii iunie. Cele mai multe activităţi sunt concentrate în parcurile „Râşcani”, „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor”, „La izvor”, „Alunelul”, „Nistrean”, „Dendrariu” şi în unele scuare.
Şefa secţiei igiena mediului şi habitatului uman a Centrului municipal de Medicină Preventivă, Liuba Goncear, a declarat reporterului Info-Prim Neo, că planul este unul superficial, realizarea căruia nici pe departe nu asigură amenajarea calitativă a locurilor de agrement, mult prea solicitate vara de locuitorii şi oaspeţii capitalei. Ea s-a arătat nedumerită de faptul că în respectivul plan nu figurează multitudinea de propuneri ale Centrului de Medicină Preventivă de redresare a situaţiei existente în zonele de odihnă. Astfel, nici în anul curent nu este prevăzută aducerea în ordine a zonei de odihnă de importanţă republicană din or. Vatra, care, la moment, susţine sursa citată, este în delăsare totală. Faptul este cu atât mai regretabil, cu cât apa din lacul de acumulare de la Ghidighici este mai curată decât din celelalte lacuri de pe teritoriul mun. Chişinău şi a râului Nistru.
În acelaşi context, Liuba Goncear spune că este absolut necesară schimbarea nisipului de pe toate plajele, care de mai mulţi ani prezintă pericol de infectare cu helminţi şi alte maladii, iar în anumite parcuri este necesară schimbarea urgentă a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare.
Referindu-se la calitatea apei din lacurile mun. Chişinău, oficialul Centrului municipal de Medicină Preventivă a declarat că recent au fost prelevate primele probe pentru determinarea calităţii acesteia. Conform procesului de testare, rezultatele bactereologice vor fi gata timp de o săptămână, iar cele generale – peste 2 săptămâni.