logo

Chiril Moțpan: Pe 6 septembrie 2018 a avut loc o ordinară răpire de persoane


https://www.ipn.md/ro/chiril-motpan-pe-6-septembrie-2018-a-avut-loc-7967_1067896.html

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Chiril Moțpan, afirmă că, din punctul său de vedere, „pe 6 septembrie 2018 în Republica Moldova a avut loc o ordinară răpire de persoane, acțiune penală săvârșită cu încuviințarea unor demnitari de stat și cu participarea structurilor statului”. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, unde deputatul a prezentat informațiile pe care le-a acumulat despre procesul de expulzare de pe teritoriul Republicii Moldova, acum un an, a celor șapte cetățeni turci, transmite IPN.

Potrivit lui Chiril Moțpan, la audierile desfășurate recent de către comisia pe care o conduce, Alexandru Baltaga, fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate, a spus că decizia de expulzare a fost luată la indicația directă a lui Vasile Botnari, director SIS la acea vreme. La rândul său, Vasile Botnari a declarat, în cadrul acelorași audieri, că își asumă întreaga responsabilitate pentru acțiunile întreprinse. Chiril Moțpan se întreabă dacă „oare nu a știut Vasile Botnari despre faptul că ignorarea prevederilor legale este pasibilă de răspundere penală”. „Oare a fost atât de iresponsabil încât nu a putut aprecia consecințele unei asemenea decizii? Sau totuși a fost impus de anumiți factori decizionali?”.

Chiril Moțpan a mai declarat că legislația privind combaterea terorismului, adoptată acum doi ani, prevede că „întreaga activitate de prevenire și combatere a terorismului este coordonată de către președintele Parlamentului”, iar atunci în această funcție era democratul Andrian Candu. Deputatul crede că ultimul, în calitatea sa de președinte al Parlamentului, nu putea să nu cunoască despre ceea ce se întâmplă. „Operațiunea de expulzare a unor presupuși teroriști nu putea să se desfășoare fără supervizarea președintelui Parlamentului, direct responsabil de activitatea de prevenire și combaterea a terorismului”, a accentuat Chiril Moţpan.

Prezentând filmul evenimentelor de acum un an, Chiril Mopţan a spus că până la acest moment a stabilit că Vasile Botnari, ex-director SIS, și Alexandru Balan, ex-director adjunct SIS, au aprobat, în lipsa unui acord dintre SIS și Biroul Migraţie și Azil, actele ce vizau procedura de îndepărtare sub escortă a șapte cetățeni străini, dar și alte acte adiacente. Cetățenii străini au fost însoțiți la bordul aeronavei de către ofițerii SIS în lipsa unui ordin de deplasare peste hotare. Chiril Moțpan mai spune că operațiunea de extrădare a fost realizată cu un șir de încălcări, a fost ignorată procedura de înștiințare a cetățenilor turci privind îndepărtarea lor din Moldova, le-a fost îngrădit dreptul la apărare și contestare în judecată a deciziei și nu li s-a permis să-și ia actele de identitate.

Potrivit lui Chiril Moțpan, datele acumulate în privința cetățenilor turci relevau o probabilitate redusă de implicare a acestora în acțiuni cu impact asupra securității naționale. Circumstanțele apărute au generat acțiuni pripite, iar deciziile adoptate în acest sens au fost proiectate și implementate în termene restrânse, fapt ce a limitat posibile contra acțiuni din partea cetățenilor turci, dar și conștientizarea insuficientă de către angajații SIS, MAI, a impactului real.

Comisia nu dispune de informații privind eventuala implicare în acest caz a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Dacă va obține astfel de informații, Chiril Moţpan dă asigurări că va fi primul care va vorbi despre aceasta și îi va cere să-și depună mandatul.

Chiril Moţpan precizează că informațiile prezentate în conferință sunt propriile investigații, care vor fi supuse dezbaterilor în cadrul comisiei. Ulterior, va fi întocmit un raport, care va fi transmis organelor de drept.