logo

Chiril Moțpan: Este îndoielnic că Tiraspolul va putea organiza o mobilizare


https://www.ipn.md/ro/chiril-motpan-este-indoielnic-ca-tiraspolul-va-putea-organiza-8004_1092453.html

Prezența în continuare a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova rămâne a fi un focar de instabilitate, iar riscurile sunt în creștere, odată cu intrarea războiului ruso-ucrainean într-o nouă fază, crede Chiril Moțpan, vicepreședinte al Platformei DA și ex-președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională. Fostul deputat a precizat în cadrul unei dezbateri IPN la acest subiect că riscurile sunt de natură energetică, economică, umanitară, dar și politico-militară.

„Slavă Domnului că avem acest scut de securitate – eroismul poporului ucrainean pe care îl manifestă în lupta cu agresorul. Republica Moldova are deocamdată un climat de securitate și de pace. Sigur că această securitate e pusă la mare încercare. Dar este îndoielnic că regimul de la Tiraspol va putea acum organiza o mobilizare, așa cum dorește regimul de la Kremlin”, a spus politicianul.

CITIȚI ȘI▼  „Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova. Dezbateri IPN”

În acest context, Chiril Moțpan a susținut ideea de a retrage cetățenia Republicii Moldova persoanelor cu dublă cetățenie, în particular din regiunea transnistreană, în cazul în care vor merge să lupte de partea Rusiei. „Oricine care susține această agresiune, trebuie să-și asume și consecințele”, a declarat el.

„Nu știu în ce mod ar putea să se implice cetățenii din Transnistria cu cetățenie rusă, pentru că este dificil să ajungă în partea cealaltă (pe front – n.r.). Plus că nu cred că își doresc atât de mult. Haideți să vedem ce se întâmplă în Federația Rusă. Ați văzut care este reacția cetățenilor simpli, care își dau seama că ceea ce se întâmplă în Ucraina deja îi afectează în mod direct, pericolul nu mai este undeva departe. Iată că atunci când acest subiect i-a atins personal, când le sunt furați copiii, luați cu arcanul și trimiși să fie carne de tun în Ucraina, oamenii se opun. Ultimul caz, un comisar militar a fost împușcat. Reacțiile sunt absolut neașteptate pentru regimul de la Kremlin”, a menționat Chiril Moțpan.

El crede că mulți tineri din regiunea transnistreană au și plecat de acolo, iar numărul lor va crește dacă Rusia va insista să-i recruteze. „Pentru ei e deja clar ce se întâmplă în acest conflict. Plus că există și pericolul ca Ucraina să ia atitudine, inclusiv militară, față de unele eventuale mișcări în această regiune”, spune Chiril Moțpan.

Potrivit lui, astăzi Grupul Operativ al Federației Ruse din regiunea transnistreană nu este atât de impunător, iar armamentul acestuia este învechit și nu atât de sofisticat. Chiar dacă armata Republicii Moldova numără cam 6,5 mii de ostași, Chiril Moțpan crede că aceasta are anumite capacități de a stăvili un potențial atac din partea regiunii separatiste, o eventualitate pe care o consideră, totuși, improbabilă. Iar asta în mare parte datorită faptului că ucrainenii au masat în zonă forțe suficiente, tocmai pentru a preveni o asemenea eventualitate.

Tot la subiectul securității, Chiril Moțpan e de părerea că protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Șor în centrul capitalei „au menirea clară de destabilizare” a situației din țară, iar autoritățile nu trebuie să șovăie în a aplica legea, care le permite interzicerea manifestațiilor în masă pe perioada situației de urgență.

Dezbaterea publică la tema „Faza nouă a războiului ruso-ucrainean, noile pericole și soluții pentru securitatea regiunii și a Republicii Moldova”, organizată de IPN, a fost ediția a 262-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.