logo

Chiril Moţpan: Avem o stabilitate de cimitir, care le convine unor mafioţi


https://www.ipn.md/ro/chiril-motpan-avem-o-stabilitate-de-cimitir-care-le-convine-7965_1029813.html

Acum în Republica Moldova este o stabilitate de cimitir, care le convine unor mafioţi ajunşi al guvernare prin şmecherii, o stabilitate pe care ei o promovează ca pe o valoare pentru europeni şi încearcă să-i convingă că se află legitim la guvernare, dar nu e stabilitatea dorită de un popor onest. De această părere este Chiril Moţpan, vicepreşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Trăsăturile specifice ale prezidenţialelor-2016: viziunea partidelor extraparlamentare”, care face parte din seria de dezbateri publice electorale „Ce fel de preşedinte caută societatea? De care societate are nevoie preşedintele?”, desfăşurate de Agenţia de presă IPN.

„Când vorbim de stabilitate trebuie să vedem dacă aceasta convine cetăţenilor. Dar eu sunt convins că această stabilitate anunţată nu ajunge şi la cetăţeni”, a remarcat Chiril Moţpan.

Politicianul s-a referit în cadrul dezbaterii şi la jaful din sistemul bancar moldovenesc şi a spus că una dintre revendicările Platformei civice Demnitate şi Adevăr şi apoi a PPPDA a fost reîntoarcerea miliardului furat de către cei de la guvernare. „Aceasta a contribuit la conştientizarea problemelor ţării de către populaţie. Ulterior, nemulţumirile s-au transformat în manifestări pe stradă la care au participat un şir de segmente sociale, întreaga societate fiind afectată masiv de acest furt. Furtul miliardului trebuie să fie piatra de moară care să tragă guvernarea la fund. Trebuie să ne concentrăm ca să alegem un preşedinte demn, care să investigheze ce s-a întâmplat. Preşedintele are suficiente pârghii ca să descopere adevărul. Furtul miliardului a stigmatizat nu doar clasa politică, dar şi ne-a făcut o imagine proastă în toată lumea”, a remarcat Chiril Moţpan.

Cât ţine de votul geopolitic al populaţiei, politicianul a spus că acest vot a devenit arma celor de la guvernare. „Dacă cer bani de la europeni, îi ameninţă cu tancurile ruseşti, şi invers. Acest vot va exista cât timp vom avea politicieni neoneşti, care îşi fac interesele proprii. Când am organizat zeci de manifestaţii, am spus că în stradă vin cetăţenii, nu i-am împărţit, am consolidat societatea. Poate e timpul să ne consolidăm astfel încât să aducem o schimbare benefică şi apoi să discutăm despre un vector sau altul. Discuţiile despre votul geopolitic convin doar actualilor guvernanţi. Ne-am dorit mereu să consolidăm societatea, nu să o divizăm”, a specificat vicepreşedintele PPPDA.

Chiril Moţpan a adăugat că ceea ce ar trebui să unească ţara este ideea ca oamenii să-şi unifice puterile împotriva celor care au adus dezmăţ în ţară. „Avem o puzderie de candidaţi, o parte fac jocul puterii. Într-o societate democratică, mai mulţi candidaţi e bine, nu însă şi în Moldova unde practic fiecare al doilea candidat este de la guvernare. Există pericolul ca cetăţenii să nu meargă la vot. Dar la întâlnirile noastre vedem oameni interesaţi, care vor să se implice, să aducă schimbarea. Pe acest bazin electoral mizăm foarte mult. Dacă vom trece peste ambiţii personale, vom avea un viitor”, a încheiat politicianul.

Dezbaterile publice de joi, 22 septembrie, sunt la a 61-a ediţie şi fac parte din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, realizat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.