Chipul lui Grigore Vieru, pe blocul locativ unde a creat cel mai mult
https://www.ipn.md/ro/chipul-lui-grigore-vieru-pe-blocul-locativ-unde-a-creat-7967_985774.html
Placa comemorativă „Grigore Vieru” a fost instalată astăzi pe faţada blocului din strada Nicolae Iorga 7, în care poetul a locuit timp de 19 ani. Evenimentul face parte din şirul de manifestări din programul celei de-a doua ediţie a Festivalului internaţional Grigore Vieru, transmite Info-Prim Neo.
„Placa pe care este încrustat chipul poetului Grigore Vieru dintre toate pe care le-am efectuat este cea mai aproape de sufletul meu. În partea de jos am ţinut ca lucrarea să fie încheiată cu o cunună de spice în ideea mereu persistentă din poezia lui Vieru: firul de iarbă, pământul, casa natală”, a declarat autorul plăcii comemorative, Romi Adam.
„Îmi place foarte mult această placă. Îi seamănă leit. Din toate busturile acesta este identic chipului regretatului Vieru”, a spus soţia poetului, Raisa Vieru.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Mihai Cimpoi, a menţionat că acel chip înveşnicit în bronz este imaginea veridică al lui Grigore Vieru. „Această placă însumează un loc unde marele Grigore Vieru a creat inspirat poezii dedicate mamei, copilăriei, patriei, dar unde a şi a locuit ”, a menţionat academicianul.
Placa din marmură şi bronz cântăreşte peste 60 kg, greutatea medalionului din bronz fiind de 22 kg. La dezvelirea acesteia au participat oficiali din cadrul Primărie Chişinău, oaspeţi din Alba Iulia, România, copii de la Şcoala „Grigore Vieru” din sectorul Ciocana, critici literari, scriitori, oameni de artă, toţi cei care l-au iubit şi l-au admirat pe Vieru.
Poetul s-a stins din viaţă în noaptea spre 18 ianuarie 2009, la 48 de ore de la producerea tragicului accident rutier. În casa din strada Nicolae Iorga 7 a locuit din 1990 până în 2009.
Câteva şcoli din Republica Moldova şi un bulevard din capitală poartă numele lui Grigore Vieru. Busturi ale poetului au fost instalate pe Aleea Clasicilor din Chişinău, la Iaşi şi Alba Iulia.