logo

Cheltuielile pentru transportul, hrana şi pregătirea angajaţilor vor fi deduse


https://www.ipn.md/ro/cheltuielile-pentru-transportul-hrana-si-pregatirea-angajatilor-vor-fi-deduse-7966_1010467.html

Ministerul Economiei a elaborat Regulamentul privind deducerea cheltuielilor suportate de către angajatori pentru transportul, hrana şi pregătirea profesională a angajaţilor. Documentul urmează să fie aprobat în scurt timp de către Guvern - transmite IPN.

Deducerile sunt scutiri fiscale. Acestea se scad din venitul obţinut, iar ce rămâne este venitul impozabil, din care se calculează impozitul pe venit conform cotelor prevăzute de legislaţie.

Dumitru Hodoroga, viceministru al economiei, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că, la solicitarea mai multor agenţi economici, deducerea cheltuielilor respective se regăseşte în modificările şi completările promovate în Codul Fiscal, care reflectă politica fiscală şi vamală pe anul 2014.

„După consultările avute cu reprezentanţii asociaţiilor de business, propunem ca  pentru hrană să fie prevăzuţi 35 de lei pe zi, fără TVA, iar pentru transport 25 de lei pe zi. Aceste sume vor putea fi deduse. Este important că se permite deducerea  şi cheltuielilor pentru pregătirea profesională a angajaţilor”, a subliniat oficialul.

Ministerul Economiei, împreună cu  Ministerul Finanţelor, lucrează asupra  perfecţionării regulamentului ce ţine de scutirea de taxe pentru utilajele introduse în capitalul social al întreprinderilor. „La această facilitate, de care au beneficiat şi mai înainte agenţii economici, s-a revenit cu începere din acest an, dar procedura  necesită a fi revăzută. Credem că, la începutul lui februarie, documentul va fi definitivat”, a precizat viceministrul.

Aceste măsuri fac parte din pachetul de 44 de propuneri incluse în Foia de  parcurs privind acţiunile Guvernului în vedere eliminării constrângerilor din calea mediului de afaceri pentru anii 2013- 2014, aprobată de executiv în septembrie anul trecut.

Acţiunile din această foaie de parcurs sunt în strânsă legătură cu cele prevăzute în altă foaie de parcurs, privind ameliorarea competitivităţii. Obiectivul ambelor documente este să-i ajute pe agenţi economici să  fie competitivi, să poată răspunde cerinţelor pieţei UE.