logo

Cetăţenii vor putea monitoriza activitatea instituţiilor publice pe un nou portal


https://www.ipn.md/ro/cetatenii-vor-putea-monitoriza-activitatea-institutiilor-publice-pe-un-nou-7967_1007127.html

Cetăţenii Republicii Moldova  vor putea monitoriza activitatea instituţiilor publice pe portalul www.monitor.md lansat de Asociaţia Promo-LEX şi Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER). Portalul va reflecta activităţi şi produse de monitorizare realizate de către organizaţiile societăţii civile din Moldova. Produsele de monitorizare vor viza atât activitatea instituţiilor publice, cât şi implementarea politicilor publice în Moldova, transmite IPN.

Domeniile prioritare de monitorizare pe care le vizează portalul Monitor.md sunt: Reforma în Sectorul Justiţiei; Drepturile Omului; Procesele Electorale; Buna Guvernare şi Activitatea Poliţiei. În acest sens, portalul va identifica şi va prelua rapoarte de monitorizare şi studii de evaluare, elaborate de către organizaţiile societăţii civile din Moldova.

Scopul de bază al portalului Monitor.md este de a oferi publicului larg informaţii şi materiale cu privire la activităţile de monitorizare realizate în Moldova şi să contribuie la sporirea vizibilităţii lor. De asemenea, Monitor.md îşi propune să popularizeze activitatea de monitorizare, atât în rândul organizaţiilor societăţii civile, cât şi al cetăţenilor de rând.

Portalul va prezenta diverse modele şi idei de monitorizare din practica internaţională, idei care ar putea fi preluate şi implementate şi în Republica Moldova. De asemenea, Monitor.md va include instrumente interactive de monitorizare care vor putea fi ajustate la necesităţile societăţii civile şi realităţilor din Moldova. Astfel, portalul va oferi cetăţenilor posibilitatea de a face semnalări on-line cu privire la încălcări şi abuzuri în mai multe domenii.

Portalul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Sporirea responsabilităţii Guvernului prin monitorizarea reformei în sectorul justiţiei”, proiect finanţat de Uniunea Europeană.