Cetăţenii vor de la politicieni mai multe fapte şi mai puţină vorbă, analist
https://www.ipn.md/ro/cetatenii-vor-de-la-politicieni-mai-multe-fapte-si-mai-7965_1000853.html
Cetăţenii sunt săturaţi de prea multă ceartă politică. Ei doresc să vadă la politicieni mai multe fapte şi mai puţine vorbe. Astfel a comentat analistul politic Ion Tăbârţă rezultatele recentului sondaj CBS-AXA, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit sondajului, aproape 50% din populaţie crede că nu avem nevoie de alegeri anticipate. „Este firesc că cetăţenii nu doresc alegeri parlamentare anticipate. În primul rând, ei sunt obosiţi de frecventele scrutine electoarele din ultimii trei ani, ajungându-se la o suprasaturaţie electorală în rândurile cetăţenilor. Dacă se vor păstră actualele tendinţe, nu vom avea alegeri anticipate, ceea ce înseamnă că actuala guvernare va continua cursul de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ion Tăbârţă pentru Info-Prim Neo.
Conform sondajului, în caz de eventuale alegeri, în Parlament vor ajunge aceleaşi 4 partide. Totuşi, popularitatea Partidului Comuniştilor (PCRM) este în uşoară scădere faţă de sondajele precedente, pe când cea a Partidului Liberal-Democrat (PLDM) este în creştere. Partidul Democrat şi Partidul Liberal îşi păstrează aproximativ acelaşi scor electoral. „Acest lucru ne vorbeşte despre faptul că sistemul partidist moldovenesc, în linii mari, s-a stabilizat, ajungând la o coagulare şi cristalizare”, a specificat Ion Tăbârţă.
Analistul a subliniat că partidele extraparlamentare, deşi sunt foarte gălăgioase în viaţa politică, deocamdată nu pot sparge actualul raport de forţe în sistemul de partide al Republicii Moldova.
Ion Tăbârţă s-a referit şi la faptul că sondajul recent indică o scădere a încrederii populaţiei în instituţiile statului şi a remarcat că, în general, în Republica Moldova încrederea cetăţenilor în instituţiile statului tot timpul a fost una scăzută. „Nu în zadar Biserica este instituţia cu cea mai mare încredere în rândurile cetăţenilor. Acest fenomen este unul normal şi explicabil pentru o ţară care se află în procesul de tranziţie spre democraţie, instituţiilor statului fiindu-le caracteristic o funcţionalitate slabă şi puţin eficientă”, a spus analistul.
Ion Tăbârţă a remarcat că, în vara-toamnă lui 2012, instituţiile statului au fost puse la încercare de o nouă provocare – marşurile unioniştilor, ceea ce nu putea să adauge puncte statului Republica Moldova la capitolul imagine.
Sondajul CBS-AXA a cuprins un eşantion de 1225 persoane, cu o marjă de eroare de 3%.