Cetăţenii se arată interesaţi să afle cât mai multe informaţii despre procedura de vot şi drepturile pe care le au în procesul electoral. Două echipe mobile ale Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE), creat pe lângă Comisia Electorală Centrală, au mers astăzi la Teleneşti, Sângerei, Ungheni şi Făleşti pentru a discuta cu localnicii şi a umple golul informaţional în materie de educaţie electorală.
Deplasarea face parte dintr-un turneu de informare mai larg, care a început pe 2 iunie şi care va acoperi 25 de localităţi. Contactat de IPN, Nicolae Chetrari, formator CICDE, membru al echipei mobile, a spus că o asemenea campanie de informare este mai mult decât binevenită.
Pentru a face comunicarea interactivă sunt organizate şi concursuri cu întrebări despre procesul electoral, iar acolo unde nu se descurcă participanţii, le vin în ajutor formatorii. „Le spunem cetăţenilor că, până în ajunul zilei alegerilor, pot să se ducă la biroul electoral al secţiei de votare să verifice dacă sunt pe lista de bază. În cazul în care nu sunt, pot scrie o cerere şi vor fi incluşi. Dacă însă cetăţeanul vine în ziua alegerilor şi nu este pe lista de bază, iar în baza datelor din buletinul de identitate se confirmă că trebuie să voteze la secţia de votare respectivă, este inclus pe lista electorală suplimentară”, a precizat Nicolae Chetrari.
Formatorii le explică oamenilor şi ce acte trebuie să prezinte pentru a putea vota, iar dacă nu doresc să li se aplice ştampila „votat” în fişa de însoţire a buletinului, atunci nu-şi vor putea exercita dreptul la vot. Cetăţenii mai sunt informaţi că au dreptul să ceară un alt buletin de vot, o singură dată, în cazul în care la prima încercare au greşit ceva în buletin.
Nicolae Chetrari a mai spus că în mare parte cetăţenii au cunoştinţe despre procesul electoral, dar este nevoie de o informare mai desfăşurată pentru a nu admite interpretări.
Turneul informativ se va încheia pe 12 iunie.