Cetăţenii români din R. Moldova l-au preferat pe Eugen Tomac
https://www.ipn.md/ro/cetatenii-romani-din-r-moldova-l-au-preferat-pe-eugen-7965_972823.html
Cetăţenii români din R. Moldova l-au preferat pe Eugen Tomac, candidatul Partidului Democrat Liberal (PD-L) la alegerile pentru Parlamentul României, care au avut loc la 30 noiembrie.
Potrivit datelor preliminare ale birourilor electorale de la cele patru secţii de votare de la Chişinău, candidatul PD-L pentru Camera Deputaţilor a acumulat circa 1150 de voturi, jumătate din cele aproximativ 2300 valabil exprimate. Eugen Tomac este urmat de candidatul Partidului Naţional Liberal (PNL), Nicolae Dabija cu circa 750de voturi şi cel al Partidului Social-Democrat (PSD), Tudor Panţîru, pentru care au votat circa 300 de alegători.
Solicitat de Info-Prim Neo, Eugen Tomac a declarat că este „mulţumit de faptul că românii au ales corect”. „Astăzi de Ziua naţională serbăm o victorie pentru toată Basarabia pentru că, la 90 de ani de la Marea Unire, Basarabia trimite în Parlamentul de la Bucureşti cel mai tânăr deputat”, a spus Eugen Tomac. Reprezentantul PD-L promite că odată ajuns în Parlament se va ocupa de tot ce a promis şi, în primul rând, de dobândirea cetăţeniei române pentru românii din basarabia. „Voi încerca să spulber această nedreptate, să fim repuşi în drepturi pentru că cetăţenia este a noastră, a tuturor”, a spus Tomac.
Şi la Senat, candidatul PD-L a fost în topul preferinţelor alegătorilor din R. Moldova. Viorel Badea a acumulat circa 900 de voturi din cele valabile. El este urmat de candidatul Partidului România Mare (PRM), Ilie Ilaşcu cu circa 570 de voturi, candidatul PNL, Petre Roman – 530, în timp ce pentru candidatul PSD, Marian-Dan Mocanu, au optat circa 130 de români.
Cetăţenii români din R. Moldova au avut ocazia, în premieră, să-şi desemneze reprezentanţi în Parlamentul României. Potrivit oficialilor electorali, procesul s-a desfăşurat fără incidente sau încălcări. În acelaşi timp, mai mulţi cetăţeni români au acuzat faptul că nu-şi pot exercita dreptul constituţional de a alege, pe motiv că nu au fixat domiciliul în R. Moldova în paşaportul românesc. Zeci de cetăţeni care au venit din alte localităţi ale R. Moldova au acuzat şi Ambasada României pentru faptul că nu a anunţat clar condiţiile de votare.