Cetăţenii R. Moldova sunt chemaţi să doneze sânge sistematic
https://www.ipn.md/ro/cetatenii-r-moldova-sunt-chemati-sa-doneze-sange-sistematic-7967_969949.html
Cetăţenii R. Moldova sunt chemaţi să-şi aducă aportul la salvarea de vieţi omeneşti, prin donare de sânge voluntară şi sistematică. La Chişinău a fost lansată decada de promovare a donării de sânge, în ajunul Zilei Mondiale a donatorului de sânge, marcată 14 iunie, în acest an sub genericul: „O donaţie de sânge nu e de ajuns - doneaza sânge sistematic", transmite Info-Prim Neo.
Directorul Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui (CRTS), Svetlana Cibotari, a comunicat pentru Info-Prim Neo că scopul campaniei este de a sensibiliza comunitatea privind acest act de înaltă valoare civilă cum este donarea de sânge. Se pune accentul pe donarea voluntară şi sistematică.
„Donarea de sânge voluntară, sistematică şi neremunerată înseamnă şi un control medical amănunţit, fapt care îţi oferă o confirmare că eşti sănătos, oferind totodată şi posibilitatea de a ajuta pe cineva care suferă şi are nevoie de sânge”, a menţionat sursa citată.
Poate dona sânge orice persoană sănătoasă cu vârstă cuprinsă 18 şi 60 de ani, care are o greutate minimă de 50 de kg. Specialiştii spun că în timpul donării o persoană oferă circa 350-450 ml de sânge, o cantitate pe care organismul o recuperează într-un timp foarte scurt. Conţinutul lichid al sângelui se restabileşte în decurs de 24 ore, în timp ce elementele figurate se restabilesc în maximum 45 de zile.
Cantitatea de sânge donată este inofensivă pentru sănătatea donatorului. O persoană poate dona sânge o dată la două luni, iar componente sanguinice, cum ar fi plasmă – o dată la 14 zile, a precizat Svetlana Cibotari.
La fel, medicii recomandă persoanelor care vor să doneze sânge să fie calmi, să urmeze un regim alimentar uşor, şi să consume mai multe lichide. Se recomandă evitarea alimentelor grase, cum ar fi: îngheţata, cartofii prăjiţi, chiflele cu chiftea friptă.
La finele anului 2007 din cele 75 mii de donaţii de sânge, circa 12 mii au fost donaţii de sânge voluntare (nu erau destinate pentru membri de familie şi prieteni), fiind constatată o creştere de 16 la sută a donatorilor voluntari.