Cetăţenii merită să fie consultaţi în procesele decizionale, nu doar chemaţi să voteze
https://www.ipn.md/ro/cetatenii-merita-sa-fie-consultati-in-procesele-decizionale-nu-doar-chemati-sa-v-7965_990866.html
[Analiză Info-Prim Neo din ciclul „Societatea civilă cu ochii pe programele electorale ale candidaţilor la Primăria capitalei” ]
Programele concurenţilor electorali pot fi cu greu analizate din perspectiva viziunii acestora asupra colaborării cu societatea civilă. Dincolo de faptul că programul candidatului Dorin Chirtoacă propune soluţii concrete la variate probleme cu care se confruntă acum municipiul Chişinău şi locuitorii acestuia, am găsit doar câteva puncte în care se poate intui colaborarea cu societatea civilă. Pot fi aproape sigură de acest lucru. Or, alături de colegii din Consiliul Naţional al ONG-urilor am avut mai multe întruniri de lucru cu Dorin Chirtoacă în perioada activităţii sale în calitate de primar, care s-au soldat cu semnarea unui Acord de colaborare (22 februarie a.c.) şi ştiu care este gradul de deschidere a lui Dorin Chirtoacă pentru societatea civilă. Este evident pentru mine faptul că dumnealui valorizează activitatea sectorului asociativ ca agent de schimbare. Activitatea sa a fost şi cred că va rămâne una eminamente legată de cea a organizaţiilor non-guvernamentale, deoarece conştientizează importanţa acestora pentru o dezvoltare durabilă a municipiului Chişinău.
Programul electoral al lui Igor Dodon, în opinia mea, are un conţinut prea pretenţios, aş zice emfatic chiar, ceea ce mă determină să cred că a fost conceput intenţionat pentru a manipula opinia publică. De exemplu, sunt multe promisiuni acolo care vizează anumite pături vulnerabile şi care, din păcate, de multe ori se lasă prinse în acest joc al promisiunilor bombastice, dar interminabile. Prin natura activităţii mele cunosc care sunt obligaţiunile unui primar şi trebuie să recunosc că unele puncte din programul lui Igor Dodon chiar m-au surprins: există acolo multe acţiuni care nu depind doar de primar! Da, Igor Dodon menţionează faptul că va asigura „transparenţă reală”, dar nu îmi este clar mecanismul prin care se va face acest lucru, pentru că nu se mai spune nimic la acest subiect. Ceea ce mă determină să cred că este un aliniat nul, folosit pentru a crea iluzia participării, o parte dintr-un decor democratic, construit minuţios de către cei care au elaborat programul electoral al lui Igor Dodon.
În cazul lui Dorin Chirtoacă, eu şi colegii mei din societatea civilă ştim exact cum anume se lucrează pentru asigurarea transparenţei, şi în special acum, după semnarea Acordului, pentru că acolo sunt prevederi explicite care specifică acest lucru, şi multe altele, prin intermediul cărora se eficientizează într-adevăr procesul de colaborare a Primăriei municipiului Chişinău cu societatea civilă.
Este evident, însă, faptul că dincolo de acest aspect, discursurile publice, declaraţiile şi promisiunile pe care le fac cei doi candidaţi trebuie să vizeze în mod prioritar cetăţenii municipiului – femei şi bărbaţi, copii şi bătrâni, care merită să fie şi consultaţi în procesele decizionale de la orice nivel, nu doar îndemnaţi să voteze.
[Daniela Terzi-Barbăroşie, preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor]