Cetăţenii domiciliaţi în stânga Nistrului sunt supuşi unor pericole pentru viaţă, consideră reprezentanţii unei organizaţii nonguvernamentale
https://www.ipn.md/ro/cetatenii-domiciliati-in-stanga-nistrului-sunt-supusi-unor-pericole-pentru-viata-7965_968016.html
Cetăţenii R. Moldova, domiciliaţi în stânga Nistrului, sunt supuşi unor pericole pentru viaţă, sănătate şi securitatea lor personală, constată Asociaţia „Promo-LEX”. Într-un comunicat al organizaţiei, citat de Info-Prim Neo, se spune că încă un cetăţean al ţării a decedat în timp ce satisfăcea „serviciul militar” în forţele paramilitare „transnistrene”.
Potrivit sursei citate, locuitorul satului Lunga, raionul Dubăsari, în vârstă de 19 ani, a decedat la 2 ianuarie curent, doar după patru zile de la înrolarea sa într-o unitate militară din Tiraspol. „Procuratura militară” Tiraspol a anunţat că moartea a survenit din cauza insuficienţei cardiace acute, în timp ce părinţii tânărului au declarat în mass-media că pe corpul neînsufleţit al militarului erau prezente urme de violenţă.
Chiar dacă motivul decesului invocat de „procuratura militară” tiraspoleană este insuficienţa cardiacă, „Promo-LEX” consideră anormală situaţia de a înrola în forţele armate o persoană cu probleme cardiace, or calitatea verificării stării de sănătate la încorporare este inacceptabilă, se spune în comunicatul Asociaţiei.
Membrii „Promo-LEX” afirmă că ştiu despre numeroase cazuri şi situaţii când persoanele înrolate cu forţa au fost supuse torturilor şi tratamentelor inumane. Mulţi dintre cei ce şi-au satisfăcut „serviciul militar” în „structurile militare” transnistrene se întorc acasă invalizi, sau, în cel mai bun caz, cu grave probleme de sănătate.
Tinerii sunt vânaţi de structurile separatiste, care controlează ilegal zona de est a Moldovei, pentru a fi înrolaţi în forţele paramilitare transnistrene. În acest scop, autorităţile locale din regiune întocmesc listele „persoanelor care se eschivează” şi le anunţă în „căutare”. Refuzul oficial al petiţionarilor de a-şi satisface „serviciul militar” în forţele paramilitare „transnistrene” este sancţionat administrativ şi penal de către administraţia separatistă de la Tiraspol, se spune în comunicat.
„Promo-LEX” consideră că încorporarea forţată a cetăţenilor R. Moldova într-o structură paramilitară ilegală, creată pe teritoriul statului de către un regim neconstituţional, este o gravă problemă pentru autorităţile moldovene, deoarece cetăţenilor săi, domiciliaţi în regiunea de est, nu le sunt asigurate şi protejate drepturile şi libertăţile fundamentale în condiţii egale cu ale cetăţenilor din restul teritoriului ţării.
În cazul în care organele constituţionale nu se vor autosesiza şi nu vor efectua o anchetare eficientă a cazului decesului tânărului de 19 ani, riscă să fie sancţionate pentru violarea dreptului la viaţă, în virtutea Convenţiei Europene, se mai spune în comunicatul Asociaţiei.