logo

Certificatele de integritate eliberate candidaților pot afecta egalitatea șanselor, raport


https://www.ipn.md/ro/certificatele-de-integritate-eliberate-candidatilor-pot-afecta-egalitatea-sansel-7965_1046044.html

Introducerea certificatului de integritate în calitate de document necesar pentru înregistrarea candidaților în alegerile parlamentare generează suspiciuni legate de limitarea accesului la procesul electoral și încălcarea principiului egalității șanselor. Informațiile conținute în acest certificat par a fi de natură să determine înregistrarea sau neînregistrarea și eligibilitatea candidaților în cadrul alegerilor parlamentare. Constatările se regăsesc în primul raport al Misiunii de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, prezentat joi, 20 decembrie, de către Asociația Promo-LEX, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Pavel Postica, director de programe Promo-LEX, a declarat că există suspiciuni rezonabile că prin conținutul lor aceste certificate pot fi utilizate împotriva anumitor candidați, atunci când se va decide asupra înregistrării sau neînregistrării loc. Și aceasta chiar dacă astfel de prevederi nu sunt stipulate exact în Codul Electoral.

Un alt aspect cu privire la certificatele de integritate ține de Regulamentul elaborat de Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit lui Pavel Postica, pot fi cetățeni care vor dori să aplice și pe lista proporțională, și pe cea majoritară. Or, conform Regulamentului, certificatul de integritate se întocmește în două exemplare, dintre care unul se eliberează solicitantului, iar altul se păstrează în dosarele de acumulare ale inspectoratului de integritate, pe durata valabilității certificatului de trei luni. Regulamentul nu prevede eliberarea repetată a certificatului de integritate pentru una și aceeași perioadă. Totuși, persoanele care vor fi incluse în listă din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripției naționale și vor candida și într-o circumscripție uninominală, vor trebui să depună setul de documente necesare pentru a fi înregistrate, atât la Comisia Electorală Centrală, cât și la Consiliul electoral de circumscripție electorală, iar certificatul de integritate se eliberează într-un singur exemplar.

Termenul de eliberare a certificatelor de integritate este de 15 zile. Stabilirea unui termen atât de îndelungat, practic privează partidele politice de dreptul de modificare a listelor de candidați prin înlocuire în termen de până la 14 zile înainte de ziua alegerilor . Or, în vederea respectării tuturor termenelor și prevederilor legale, partidele politice, care din anumite motive decid să înlocuiască un candidat, pot să o facă doar cu 29 de zile înainte de ziua alegerilor,.

Perioada de monitorizare este 27 iulie, când a fost anunțată data alegerilor, și până pe 10 decembrie 2018.