logo

Cererea de aderare la UE va fi înţeleasă când Moldova atinge alt nivel de democraţie, Dirk Schuebel


https://www.ipn.md/ro/cererea-de-aderare-la-ue-va-fi-inteleasa-cand-moldova-7965_1007240.html

Atunci când Republica Moldova va ajunge la un anumit nivel de democraţie, o cerere de aderare la UE va fi perfect înţeleasă. Despre aceasta a declarat şeful Delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite IPN.

„Cred că exemplul Croaţiei, care la 1 iulie a aderat la UE, devenind al 28-lea stat membru, demonstrează că uşa nu este închisă. Evident că noii veniţi urmează să îndeplinească anumite condiţii şi, de asemenea, trebuie să existe voinţă politică unanimă din partea celorlalte ţări membre de a primi în Uniune şi alte state. Republica Moldova are şanse bune, însă cred că între timp ar trebui să dezvolte ţara, să îmbunătăţească economia, statul de drept, respectarea drepturilor omului, să combată corupţia”, a spus ambasadorul.

Dirk Schuebel a spus că este mai bine să fie rezolvat conflictul transnistrean şi aderarea să aibă loc în comun, însă în acest sens nu există o precondiţie. „După cum aţi văzut, am negociat Acordul de Asociere chiar dacă nu există o rezolvare a diferendului transnistrean”, a subliniat şeful delegaţiei.

Ambasadorul susţine că există nevoia demarării reformelor şi continuării celor începute, deoarece fără aceste reforme situaţia din Moldova nu se va îmbunătăţi. E nevoie de reforme serioase în special în sistemul judiciar şi altele, opinează Dirk Schuebel, subliniind că multe instituţii nu sunt foarte bine organizate şi au nevoie de reformare, de exemplu Ministerul Educaţiei, Ministerul Economiei.

Dirk Schuebel consideră că lupta cu corupţia va fi de succes atunci când toate părţile implicate vor dori să combată acest flagel. „Suportul nostru bugetar pentru reforma justiţiei abia urmează să fie transferat; prin urmare nu au fost oferiţi prea mulţi bani. Evident că în următorii trei ani vom fi cu ochii pe reformă, astfel încât să ştim ce se întâmplă cu fondurile pe care le oferim şi dacă vor fi vizibile în scurt timp rezultate concrete”, a mai declarat Dirk Schuebel.

Întrebat ce viitor poate avea Republica Moldova în următorii zece ani, Dirk Schuebel, apus că Moldova are toate şansele să devină o ţară prosperă, deoarece are toate ingredientele necesare şi ţine de capacitatea politicienilor de a le utiliza din plin şi de a se gândi la interesul cetăţenilor, nu doar la cel al partidului sau la cele personale.

Dirk Schuebel şi-a încheiat mandatul de ambasador al UE în Moldova.