Asociația obștească „Dreptul la Dreptate”, care de-a lungul activității sale a reușit să reunească persoanele, care au devenit inculpați în cauzele penale la comandă și de ordin politic, care au fost ca atare recunoscute de Consiliul Europei și de alte organizații internaționale, intervine cu prezenta petiție și solicită Președintelui Republicii Moldova - Maia Sandu, să devină garantul primordial în vederea apărării drepturilor omului și de a crea o Comisie specializată de pe lângă Președintelui Republicii Moldova, pe problemele cauzelor penale la comandă și de ordin politic, precum și în lupta cu corupția în justiția țării.
Suntem nevoiți să constatăm cu regret, că după trei ani după ce fugarul oligarh Plahotniuc a părăsit Moldova, în justiția moldovenească nu s-au produs careva schimbări esențiale.
Majoritatea dosarelor penale la comandă și de ordin politic care au fost intentate în privința activiștilor, a avocaților acestora, a agenților economici „neconvenabili” și a foștilor colaboratori a structurilor de forță a organelor statului nu au fost încă clasate, așa cum solicită Consiliul Europei și partenerii de dezvoltare.
Chiar și în cauzele în care inculpații au fost achitați (cazul grupului Petrenko, dosarul Bolboceanu, dosarul grupului Zabolotnîi, dosarul Vento, dosarul Valentin Eșanu, dosarul Domnica Manole etc.), există presiune din partea organelor procuraturii și a sistemului de drept. Mai mult decît atît, nici un procuror sau judecător nu a fost tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului.
De asemenea, mai mulți criminali ce exercită funcția de procurori și judicători, au reușit chiar să evite urmărirea penală, întrucât sistemul corupt din justiție continuă să-i protejeze de pedepse și răspundere potrivit legii.
Printre corupții care au slujit regimului Plahotniuc, sunt Viorel Morari, Nicolae Chitoroaga, Vitali Busuioc, Nicu Șendrea, Victoria Furtună, Lilian Bakalîm, Nadejda Busuioc, Vladimir Moșneaga, Lilian Cociu, Stefan Șaptefrați, Adrian Popenco, Pavel Vinnițchii. Mihail Ivanov, Vladislav Bobrov, Roman Statnîi și alți procurori care, în schimbul pungilor cu bani, au servit intereselor oligarhului Plahotniuc, cu toții continuă să fie în libertate, ba chiar mai mult, mulți chiar au reușit să revină în organele procuraturii.
Judecătorii care au luat în mod deliberat decizii ilegale, arestând persoane nedorite, plasând oameni în închisori și confiscând afaceri, continuă să rămână în sistemul judiciar să înfăptuiască justiție ilegală.
Nepedepsiți rămân, de asemenea, angajații Ministerului Afacerilor Interne (de la Cavkaliuc la Jizdan) și ai sistemului penitenciar (Igor Pîntea, Serghei Demcenco și alții), care au organizat tortura în închisori și au creat poliție politică pentru a persecuta persoanele neconvenabile.
Toți gangsterii bandei criminale a oligarhului Plahotniuc, de la Țuțu la Damir, rămân în libertate, inclusiv sportivii anarhiști, care au participat la tentativa de putsch din iunie 2019, care au participat la crime, dar au fost achitați de o instanță moldovenească coruptă.
Nici un deputat dezertor, de la Sergiu Sîrbu la Victor Mîndru, care și-a trădat alegătorii pentru banii lui Plahotniuc, nu este astăzi în închisoare.
Între timp, participanții la protestul din 24 aprilie 2016, organizat de Platforma DA, mai sunt în Justiţie, dovedindu-și nevinovăția. Și totodată, primul caz politic al Antifa, despre care au vorbit deputații Consiliului Europei, nu a fost încă închis. Între timp, avocații Eduard Rudenco și Anna Ursachi, care au apărat oamenii puși sub învinuire la comandă de către regimul Plahotniuc, sunt și ei în continuare urmăriți penal cu dosare intentate în privința lor. De asemenea, întreprinzătorii, afacerea cărora urma să fie confiscată de mafia lui Plahotniuc nu au fost încă reabilitați în drepturi. Totodată, zeci de dosare politice la comandă rămân fără soluționarea corespunzătoare din partea autorităților, iar oamenii continuă să caute dreptate în instanțele corupte din Moldova.
Societatea civilă din Republica Moldova atrage atenția autorităților că, până când nu se vor face progrese în domeniul reabilitării drepturilor foștilor deținuți politici și a altor cetățeni neconvenabili dinperioada regimului oligahului Plahotniuc, până la restabilirea încrederii în justiție, Moldova nu își va putea continua drumul de Integrarea europeană și crearea unui climat investițional favorabil în Moldova, necesare în timpul nostru de criză pentru creșterea economiei și dezvoltarea țării.
În acest sens, apelăm la Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în ideea de a deveni garant al drepturilor omului în Moldova, precum și cu ideea creării unui organ consultativ (comisie, comitet) în cadrul Administrației prezidențiale, care ar include reprezentanți ai societății civile, activiști pentru drepturile omului, avocați, inculpați în dosarele politice la comandă, precum și partide politice, experți străini și parteneri de dezvoltare au fost implicați pentru a uni societatea împotriva sistemului de justiție corupt care continuă să activeze și în prezent în Moldova.
În opinia noastră, astăzi ordinea de zi a acestei comisii ar trebui să cuprindă următoarele:
1. Este nevoie de lustrație! Expulzarea tuturor complicilor regimului oligarhului Plahotniuc din toate instituțiile puterii si confiscarea bunurilor acestora obținute pe cale penală.
2. Avem nevoie de propria noastră instanţă națională pentru apărarea drepturilor omului pentru achitarea și reabilitarea în regim de urgență a cetățenilor afectați de regimul oligarhului Plahotniuc.
3. Activitatea Comisiei urmează pe cît este posibil să fie bazată pe transparență maximă la examinarea cazurilor politice la comandă.
4. Este nevoie de un tribunal de urgență care să trimită în judecată toți membrii grupului criminal al lui Plahotniuc - judecători corupți, procurori corupți și polițiști care au slujit sistemului oligarhic.
5. Judecătorii, procurorii, polițiștii și membrii mafiei sistemului oligaarhic care au pus sechestru asupra statului trebuie să poarte și răspunderea financiară, compensând prejudiciul cauzat cetățenilor afectați și poporului Republicii Moldova.
Această agendă de reformă a justiției reunește societatea moldovenească cu privire la o problemă internă specifică a corupției și lipsei de încredere în justiția și agențiile de aplicare a legii din Republica Moldova. Această agendă rezolvă problema reabilitării drepturilor cetățenilor care au suferit de pe urma sistemului oligarhului Plahotniuc. Această agendă consolidează eforturile societății privind cea mai importantă problemă a țării - lipsa unui stat de drept în Moldova.
Avem o atitudine constructivă față de rezolvarea acestor probleme, întrucât am trăit nedreptatea justiției moldovenești. Cei care au trecut prin închisori, cărora le-au fost confiscate afacerile, sănătatea, libertatea și chiar viața, sunt hotărâți și sinceritatea lor nu poate fi pusă la îndoială.
Cu toate acestea, caracterul prelungit al existenței acestor probleme, când și după trei ani după ce fugarul oligarh Plahotniuc a părăsit Moldova, zeci de dosare politice și la comandă rămân neînchise în Moldova, ne confirmă încă odată că conducerea statului tolerează în continuare ilegalitatea judecătorilor și a procurorilor corupți, iar noi cetățenii nu mai putem spera la o justiție corectă, imparțială și echitabilă într-un stat de drept.
În acest sens, solicităm administrației prezidențiale să se expună asupra celor solicitate în prezenta cerere în timp de urgență.
În cazul unui răspuns negativ, ne rezervăm dreptul de a continua să luptăm împotriva justiției corupte. Vom lupta pentru dreptate și justiție corectă, cu sau fără cooperare din partea autorităților.
Suntem însă nevoiți să remarcăm că numărul cererilor pentru cazuri de nedreptate și corupere în justiție este atât de mare încât nici nu avem timp să le înregistrăm pe toate. Avem nevoie de ajutorul statului pentru a rezolva această problemă. Dar dacă statul refuză să ne ajute, vom continua să luptăm pe cont propriu pentru statul de drept, pentru lustrație și dreptate.
Procurorii și judecătorii corupți care speră că ilegalitatea lor și încălcările drepturilor omului vor rămâne nepedepsite se înșală foarte mult. Dacă în Moldova nu se creează un mecanism de pedepsire a infracțiunilor procurorilor și judecătorilor împotriva democrației, drepturilor și libertăților omului, atunci poporul Moldovei are dreptul moral de a răspunde cu acțiuni de nesupunere la ilegalitatea infractorilor ce ocupă funcția de judecători și procurori în stat.
Nimeni nu va rămâne nepedepsit!
Asociația obștească „Dreptul la Dreptate”
*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.
-------------
Заявление правозащитной ассоциации «Dreptul la Dreptate - Право на Справедливость»
Общественная ассоциация «Dreptul la Dreptate - Право на Справедливость», которая объединила фигурантов ряда политических и заказных дел, признанных Советом Европы и другими международными организациями, требует от президента Молдовы - Майи Санду, стать гарантом защиты прав человека и создать при президенте РМ комиссию по проблеме политических и заказных дел и коррупции в юстиции.
Мы вынуждены констатировать, что кардинальных перемен в молдавской юстиции не произошло и по прошествии трёх лет после бегства олигарха Плахотнюка из Молдовы.
Большая часть политических и заказных дел против активистов, их адвокатов, неугодных предпринимателей и бывших силовиков до сих пор не закрыты, как того требовали в Совете Европы и партнёры по развитию.
Даже по делам, в которых произошёл прогресс и фигуранты были оправданы (дело группы Петренко, дело Болбочану, дело группы Заболотного, дело Венто, дело Валентина Ешану, дело Домники Маноле и др.) наблюдается апатия со стороны органов прокуратуры и правоохранительной системы. Ни один прокурор или судья не был привлечён к ответственности за нарушение прав человека.
Более того, ряд преступников в прокурорских и судейских мантиях сумели избежать уголовного преследования, поскольку коррумпированная система юстиции продолжает их защищать от справедливого наказания.
Такие коррупционеры и взяточники, служившие режиму Плахотнюка, как Виорел Морарь, Николае Китороага, Виталий Бусуйок, Нику Шендря, Виктория Фуртунэ, Лилиан Бакалым, Надежда Бусуйок, Владимир Мошняга, Лилиан Кочу, Штефан Шаптефраць, Адриан Попенко, Павел Винницкий, Михаил Иванов, Владислав Бобров, Роман Статный и прочие прокуроры, которые в обмен за кульки служили интересам олигарха Плахотнюка, все они продолжают оставаться на свободе, а многие даже сумели вернуться на службу в органы прокуратуры.
Судьи, которые выносили заведомо незаконные решения, арестовывая неугодных, помещая людей в тюремные подвалы и отбирая бизнесы, продолжают оставаться в судебной системе.
Сотрудники МВД (от Кавкалюка до Жиздана) и пенитенциарной системы (Игорь Пынтя, Сергей Демченко и др.), которые организовывали пытки в тюрьмах и создали политическую полицию по преследованию неугодных также остаются безнаказанными.
Все гангстеры преступной группировки олигарха Плахотнюка от Цуцу до Дамира остаются на свободе, включая спортсменов-беспредельщиков, которые участвовали в попытке путча в июне 2019-го, которые участвовали в убийствах, но были оправданы коррумпированным молдавским судом.
Ни один депутат-перебежчик, от Сергея Сырбу до Виктора Мындру, которые за деньги Плахотнюка предавали своих избирателей, сегодня не сидят в тюрьме.
А в это время участники протеста 24 апреля 2016 года, организованного Платформой ДА, продолжают ходить по судам, доказывая свою невиновность. А в это же время первое политическое дело Антифа, о котором говорили депутаты Совета Европы, до сих пор не закрыто. А в это время адвокаты Эдуард Руденко и Анна Урсаки, защищавшие диссидентов при режиме Плахотнюка, также остаются под уголовным преследованием. А в это время предприниматели, чей бизнес хотела отобрать мафия Плахотнюка до сих пор не реабилитированы в своих правах. А в это время десятки политических и заказных дел остаются без должного внимания власти, а люди продолжают пытаться искать справедливость в коррумпированных судах Молдовы.
Гражданское общество Молдовы обращает внимание властей, что пока не будут достигнуты прогресс в области реабилитации прав бывших политических узников и других неугодных граждан, пока не будет восстановлено доверие к органам юстиции, Молдова не сможет продолжать свой путь европейской интеграции и создания благоприятного инвестиционного климата в Молдове, необходимого в наше кризисное время для роста экономики и развития страны.
В этой связи мы обращаемся к Президенту Молдовы Майе Санду с идеей стать гарантом соблюдения прав человека в Молдове, а также с идеей создания консультационного органа (комиссии, комитета) при администрации президента, куда вошли бы представители гражданского общества, правозащитники, адвокаты, фигуранты политических дел, а также были привлечены политические партии, иностранные эксперты и партнёры по развитию, с целью объединения общества против коррумпированной и продажной юстиции, которая продолжает действовать в Молдове.
По нашему мнению сегодня повестка работы этой комиссии должна состоять из следующих пунктов:
1. Необходима люстрация! Изгнание всех пособников режима Плахотнюка из всех институтов власти и конфискация их имущества, добытого преступным путём.
2. Необходим свой национальный суд по правам человека для скорейшего оправдания и реабилитации граждан, пострадавших от режима Плахотнюка.
3. Должна быть максимальная прозрачность в работе комиссии и в пересмотре всех политических и заказных дел.
4. Необходим чрезвычайный трибунал для преследования всех членов преступной группировки Плахотнюка - продажных судей, коррумпированных прокуроров и полицейских, служивших мафии.
5. Судьи, прокуроры, сотрудники полиции и члены мафии, захватившие государство, должны нести также и финансовую ответственность, возмещая ущерб, нанесённый пострадавшим гражданам и народу Республики Молдова.
Данная повестка по реформе юстиции объединяет молдавское общество на конкретной внутренней проблеме коррупции и проблемы отсутствия доверия к молдавской судебной системе и правоохранительных органов. Данная повестка разрешает вопрос с реабилитацией прав граждан, которые пострадали от данной системы. Данная повестка консолидирует усилия общества по самой главной проблеме страны - отсутствия правового государства в Молдове.
Мы настроены конструктивно на разрешении этих проблем, так как на себе прочувствовали несправедливость молдавской юстиции. Те, кто прошли тюремные подвалы, у кого отбирали бизнес, здоровье, свободу и даже жизнь, настроены решительно и в их искренности невозможно усомниться.
Однако затяжной характер существования этих проблем, когда даже по прошествию трёх лет после бегства олигарха Плахотнюка, в Молдове остаются незакрытыми десятки политических и заказных дел, утверждают нас во мнении, что мы больше не можем ждать и терпеть беспредела продажных судей и коррумпированных прокуроров.
В этой связи, мы просим администрацию президента высказаться по поводу нашей идеи в ближайшую неделю.
В случае получения отрицательного ответа, мы оставляем за собой право продолжать бороться против коррупции в юстиции. Мы будем бороться за честную юстицию и за справедливость в сотрудничестве с властью или без него.
Однако мы вынуждены отметить, что количество заявок о случаях несправедливости и произвола в органах юстиции настолько велико, что мы не успеваем даже их все регистрировать. Нам нужна помощь государства в разрешении этой проблемы. Но если государство нам откажет в помощи, мы продолжим своими силами бороться за правовое государство, за люстрацию и справедливость.
Коррумпированные прокуроры и судьи, которые надеются, что их беспредел и нарушения прав человека останутся безнаказанными, сильно ошибаются. Если в Молдове не будет создан механизм наказания за преступления прокуроров и судей против демократии, прав и свобод человека, то в таком случае народ Молдовы имеет моральное право отвечать акциями неповиновения на беспредел преступников в форме и в мантиях судей и прокуроров.
Никто не останется безнаказанным!
Общественная ассоциация «Dreptul la Dreptate - Право на Справедливость»
*******
DISCLAIMER: Авторы пресс-релизов – не информационное агентство IPN – несут всю полноту ответственности за достоверность и содержание пресс-релиза, представленного для публикации и/или распространения.