CERD recomandă Moldovei o atenţie deosebită în privinţa eliminării discriminării rasiale
https://www.ipn.md/ro/cerd-recomanda-moldovei-o-atentie-deosebita-in-privinta-eliminarii-discriminarii-7967_989070.html
Comitetul ONU privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (CERD) recomandă Republicii Moldova să-şi sporească eforturile vizând eliminarea discriminării rasiale, notează Info-Prim Neo.
„Comitetul ONU a recomandat autorităţilor să analizeze motivele numărului mic de plângeri referitoare la discriminarea rasială, să asiste în mod activ victimele discriminării rasiale, să asigure că atunci când se efectuează testarea HIV, nu se va încălca principiul non-discriminării. Comitetul mai recomandă Republicii Moldova să ia măsuri pentru a elimina restricţiile privind intrarea sau repatrierea lucrătorilor migranţi atunci când boala nu afectează capacitatea lor de a efectua lucrările în cauză”, a declarat Iulia Marcinschi, reprezentanta Coaliţiei Nediscriminare, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit Iuliei Marcinschi, Comitetul a recomandat să fie introdusă instruirea obligatorie pentru poliţişti, procurori şi judecători cu privire la aplicarea legislaţiei anti-discriminare şi a Convenţiei ONU şi să garanteze independenţa avocaţilor parlamentari, în privinţa consolidării rolului acestora în eliminarea discriminării rasiale prin utilizarea adecvată a mandatului său.
Cristina Marian, reprezentanta Centrului Naţional al Romilor, a menţionat că ONU rămâne preocupat de marginalizarea continuă şi situaţia socio-economică precară a populaţiei de etnie romă. Discriminarea cu care se confruntă reprezentanţii acesteia în domeniile educaţiei, sănătate şi al locurilor de muncă, este un alt aspect de care Comitetul ONU rămâne preocupat.
„Comitetul recomandă statului moldovenesc să extindă programe gratuite de instruire a limbii de stat şi a limbilor oficiale, să asigure o mai mare participare la viaţa publică şi să ia în considerare înfiinţarea unui mecanism cu scopul de a asigura reprezentarea proporţională a minorităţilor etnice în toate nivelurile executivului şi în sistemul judiciar”, a precizat Cristina Marian.
Potrivit observaţiilor finale ale CERD, Comitetul a manifestat un interes deosebit în legătură cu evoluţia proiectului de Lege anti-discriminare şi a recomandat ca Republica Moldova să aducă prevederile sale în conformitate cu standardele internaţionale relevante.
Aceste recomandări au fost făcut ca urmare a prezentării la CERD a celui de-al optulea şi al nouălea raport periodic al Republicii Moldova privind eliminarea discriminării rasiale.