logo

Cercetătorul literar Mihai Papuc prezintă trei volume cu creația lui Vasile Alecsandri


https://www.ipn.md/ro/cercetatorul-literar-mihai-papuc-prezinta-trei-volume-cu-creatia-7967_1099169.html

O selecție din creația poetică, proză şi din dramaturgia scriitorului Vasile Alecsandri este prezentată în trei volume din colecția „Moștenireˮ a editurii „Științaˮ, îngrijite de cercetătorul literar Mihai Papuc. Textele sunt însoțite de note şi comentarii istorico-literare de natură informativă. În volumul al treilea este inclus un text inedit din presa timpului, o prefață la un volum de Vasile Alecsandri, transmite IPN.

Într-o conferință de  lansare a volumelor, doctorul în filologie Margareta Curtescu a menționat că Vasile Alecsandri este cel care pune poezia noastră pe temeliile autenticității, inspirându-se din folclorul românesc, din poezia populară, o racordează la ritmurile firești ale sensibilității noastre, ale sensibilității românești, ale mentalității românești. În Doinele lui Vasile Alecsandri se regăsesc nu doar motivele populare, dar și imagini arhetipale, trimiteri la miturile și superstițiile, credințele românești.

Ca prozator, pana poetului și a naratorului Vasile Alecsandri produce adevărate pagini revelatorii. Vasile Alecsandri este un narator care, călătorind, nu a extras din aceste experiențe o simplă plăcere a contemplativului, ci a lăsat pagini în care cititorul de astăzi poate descoperi lumi exotice printr-un jurnal de călătorie în Africa sau pagini despre misterioasă Italia, a notat Margareta Curtescu.

Dramaturgul Vasile Alecsandri este fondatorul genului, dar și cel care a diversificat speciile dramatice și a conturat dramaturgia română prin formele ale comicului, printr-o structură clasică a pieselor și a impus în literatura română drama istorică și drama de inspirație antică, a adăugat  Margareta Curtescu. În aceste trei volume cititorul ar putea găsi mai multe informații utile pentru că volumele sunt însoțite de note, un studiu introductiv bine realizat și fac trimitere la diverse date istorice și literare.

Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi, a îndemnat publicul să citească aceste volume, detașându-se de stereotipurile despre opera lui Vasile Alecsandri care se presă la școală. Vasile Alecsandri reintră în atenția istoriei literare și se simte necesitatea să fie citit și văzut altfel, este un subiect la care se revine.

Autorul colecției, Mihai Papuc, a spus că această ediție cuprinde în volumul întâi aproape toată poezia originală a lui Vasile Alecsandri. Volumul doi conține proza reprodusă din volumul „Prozăˮ apărut în cadrul ediției de „Opere complete” din secolul 19. În volumul trei este o selecție din dramaturgia lui Vasile Alecsandri.

Vasile Alecsandri s-a născut în 1821. A fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru de externe în trei rânduri, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc. S-a stins în septembrie 1890.

Cele trei volume au fost lansate în cadrul Salonului Internațional de Carte „Bookfest”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 30 august - 3 septembrie.