Cercetări despre presa basarabeană se conţin într-o culegere apărută cu sprijinul Fundaţiei Soros
https://www.ipn.md/ro/cercetari-despre-presa-basarabeana-se-contin-intr-o-culegere-aparuta-7967_959250.html
O primă culegere despre presa basarabeană din perioada 1854-2004 a fost prezentată, joi, 11 mai, la Simpozionul naţional „Presa scrie istoria”, organizat de Muzeului Naţional de Istorie şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării (FJŞC) a USM, în cadrul Zilelor Libertăţii Presei.
Culegerea cu titlul „Presa din Basarabia: analize, contexte, valori (1854-2004)” conţine materiale elaborate în cadrul unor proiecte educaţionale privind presa basarabeană, iniţiate la finele anului trecut în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei şi promovate de Asociaţia Cultural-Ştiinţifică “Museion”, cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova: Expoziţia tematică “În universul presei basarabene”, conferinţa ştiinţifică “Presa basarabeană: analize contexte, valori”, conferinţa studenţilor de la FJŞC cu tema “Presa naţională - promotoare a revirimentului cultural din Basarabia”.
Culegerea conţine analize şi cercetări efectuate de către istorici ai presei basarabene, de către jurnalişti din presa periodică, reprezentanţi ai instituţiilor de presă, precum şi studenţi ai FJŞC.
Conferenţiarul universitar, Silvia Grossu, a declarat pentru Info-Prim Neo că în culegerea de faţă se conţin cele mai solid întocmite şi coerent expuse cercetări ale studenţilor efectuate în cadrul cursului de Istorie a presei, seminarelor şi conferinţelor de la FJŞC. Anual, în jur de 15 studenţi de la jurnalistică prezintă comunicările privind presa basarabeană în faţa unui juriu competent, format din experţi care cercetează nemijlocit istoria presei. Până în prezent, cele mai bune cercetări ale studenţilor au fost publicate în revista “Cugetul”, în ziarul “Foaia poporului” din România.
Potrivit aceleiaşi surse, decanatul de la FJŞC va continua să depună eforturi pentru publicarea cercetărilor studenţeşti, deoarece “anume astfel este încurajat efortul investigativ al studenţilor, din rândul cărora se vor selecta adevăraţi cercetători ai presei noastre”.
Prezenta culegere va servi drept material didactic pentru cursul de istorie a presei de la FJŞC, deoarece, potrivit sursei citate, domeniul de cercetare a presei basarabene este încă insuficient abordat, avându-se în vedere faptul că o perioadă mare de timp nu a fost permisă cercetarea publicaţiilor apărute în perioada interbelică şi postbelică.