Centrul Pro Marshall din Republica Moldova a prezentat studiul „Iniţiative de contracarare a spălării banilor publici”, finanţat de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democraţie prin intermediul Fundaţiei Est-Europene, care îşi propune să consolideze capacităţile societăţii civile în acest domeniu, să sporească transparenţa gestionării banilor publici, să promoveze bunele practici şi implicarea cetăţenilor.Principalele concluzii şi recomandări ale studiului au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia IPN de către Tatiana Bosuncian, directoarea Centrului Pro Marshall.
„Analiza cadrului normativ şi instituţional va accentua necesitatea schimbărilor radicale atât în aria conceptelor, metodelor, mijloacelor, cât şi în abordarea instituţională a colaborării organelor cu responsabilităţi în prevenirea şi combaterea spălării banilor. Crearea unui sistem funcţional de monitorizare şi raportare ar demonstra o mai bună răspundere faţă de public, care ar duce la accelerarea procesului de transformare democratică a societăţii moldoveneşti”, a declarat Tatiana Bosuncian.
Studiul a abordat şi implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului pentru anii 2013-2017. Planul de acţiuni pentru implementarea strategiei prevede 74 de acţiuni, dintre care în 2013-2014 au fost realizate 50, inclusiv 14 incomplete sau parţial realizate, iar 24 au rămas doar pe hârtie. „Motivele principale ale nerealizării acţiunilor sunt, după cum ştim toţi, lipsa de finanţare sau resurse care nu au fost alocate”, a explicat Tatiana Bosuncian. Potrivit ei, o altă problemă majoră este lipsa specialiştilor în domeniu.
Directoarea Centrului Pro Marshall a subliniat că pentru realizarea acţiunilor propuse este necesară voinţă politică, anticiparea rezistenţei din partea subiecţilor implicaţi în implementarea strategiei, un parteneriat eficient dintre autorităţile publice, societatea civilă şi entităţile raportoare, resurse suficiente şi mandatul pentru utilizarea acestora, precum şi sprijinul şi asistenţa organizaţiilor internaţionale.
Centrul Pro Marshall este o organizaţie non-profit şi nonguvernamentală, creată la 18 iunie 2002, cu sprijinul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall, membru al Alianţei Anticorupţie din Republica Moldova.