logo

Centrul Patriot este o nouă lovitură pentru democrația Moldovei, jurnalist


https://www.ipn.md/ro/centrul-patriot-este-o-noua-lovitura-pentru-democratia-moldovei-7967_1097297.html

Crearea centrului Patriot, anunțat ca un centru național de apărare informațională și combatere a propagandei, este o nouă lovitură pentru democrația Republicii Moldova pregătită de guvernare. De această părere este jurnalista Svetlana Curmei, membră a platformei „Stop Media Banˮ, potrivit căreia această structură nu va fi independentă, dar  totalmente subordonată președintelui țării.

Într-o conferință de presă la IPN, jurnalista Svetlana Curmei a menționat că șefa statului va desemna directorul instituției. „Potrivit inițiatorului creării acestui centru, Maia Sandu, instituția va lupta cu propaganda  și dezinformare și va formula pentru cetățeni o informație veridică. Cred că cu toții deja am înțeles că în realitate această structură nu va face delimitare între informația obiectivă și mincinoasă, dar va proteja guvernarea de la informația neplăcută în adresa sa. Acum nouă, tuturor, ne va fi dictat ce trebuie să spunem, ce este corect și incorect. Oare aceasta corespunde principiilor democrației, libertăților și valorilor pe care întotdeauna s-a bazat Uniunea Europeană, spre care noi am tins? Oare așa trebuie să procedeze o țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană?”, a afirmat Svetlana Curmei. Ea i-a chemat pe toți cei care țin cu adevărat la libertatea de exprimare să adere la platforma „Stop Media Banˮ.

Jurnalistul Alexei Lungu, un alt membru al platformei, a precizat că aceasta este deschisă pentru toți. Și pentru cei care astăzi au viziune pro-guvernamentală, și pentru cei care sunt de opoziție. Nu se face diferență dintre presa de limbă rusă, presa de limbă română sau alți jurnaliști.

Ludmila Belcencova, jurnalistă, a menționat că foarte puțini oameni nu au dubii că, după ce centrul Patriot va începe activitatea, primii vor fi sancționați jurnaliști de la televiziunile de opoziție. „La mine în emisie nu toți oamenii care susțin guvernarea au înțeles această decizie. Dar pentru guvernare aceasta nu este important. Ea merge mai departe”, a adăugat Ludmila Belcencova.

Jurnalista Tatiana Țurcan a menționat că „la conferințele de presă organizate de reprezentanții puterii întotdeauna prioritate au colegii din presa care lustruiesc imaginea Partidului Acțiune și Solidaritate, a Maiei Sandu, a președintelui Parlamentului și a întregii garniturii de conducere a țării. Pentru noi ori nu se găsește timp, ori se închid microfoanele, mai nou, noi nu mai încăpem în spații”.

Natalia Bayram, avocat și activist civic, a spus că nu a putut să rămână indiferentă față de problema încălcării dreptului la libera exprimare și a aderat la platforma „Stop Media Banˮ. Avocatul a venit cu un mesaj către toate organizațiile internaționale. „Solicităm să fie luate toate măsurile posibile pentru a asigura respectarea drepturilor jurnaliștilor, activiștilor civici, să-și expună opinia fără implicarea autorităților publice. Țara care aspiră să devină un membru al Uniunii Europene este un stat în care drepturile omului sunt respectate și reprezintă o valoare principală”, a spus Natalia Bayram.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.