logo

Centrul PAS propune Ministerului Finanțelor mărirea accizelor pentru țigări pe anul 2022


https://www.ipn.md/ro/centrul-pas-propune-ministerului-finantelor-marirea-accizelor-pentru-tigari-7967_1085619.html

Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) a propus Ministerului Finanțelor să implementeze în politica fiscală pentru anul 2022 măsuri eficiente de acumulare a banilor la bugetul de stat, în special prin politici de accizare a produselor din tutun și a produselor conexe, care reprezintă o modalitate eficientă şi importantă de reducere a consumului de tutun de către diverse segmente de populație, în special de persoanele tinere. Centrul PAS a făcut referință la Articolul 6 din Convenția Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, care recomandă Pârților Convenției să adopte politici fiscale şi de preţ asupra produselor ce conţin tutun, care să urmărească scopul de a contribui la atingerea obiectivelor de sănătate privitoare la reducerea consumului de tutun, transmite IPN cu referire la un studiu al Centrului PAS.

Centrul PAS a propus ca obligația de accizare minimă pentru țigaretele cu și fără filtru să fie majorată la 1006,38 lei pentru 1000 de bucăți. Rata accizei specifice pentru rezerve din tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului se propune a fi majorată la 1006,38 lei pentru 1000 de bucăți. Rata accizei pentru țigări de foi (cigarillos), potrivit Centrului PAS, poate să rămână la nivel de 41%, dar nu mai puțin de 1006,38 lei pentru 1000 de bucăți. De asemenea, se propune includerea lichidelor pentru țigaretele electronice în politica de accizare pentru anul 2022, cu stabilirea ratei accizei specifice la nivel de 1,957 lei pentru 1 litru.

Un argument prezentat este că prin Acordul de Asociere RM-UE, Moldova s-a angajat să majoreze valoarea accizelor la nu mai puțin de 90 de euro per 1000 de țigarete până în anul 2025. Pentru a minimiza riscurile de stimulare a creșterii contrabandei, Acordul prevede că implementarea normelor europene va ține cont de specificul regional legat de nivelul accizelor la produsele din tutun. Centrul PAS notează că în Ucraina, în afară de accizele la produsele din tutun și produsele conexe, se mai aplică o acciză suplimentară pentru comerțul cu amănuntul, în valoare de 5%, pentru toate produsele din tutun și produsele conexe. De aceea, țigaretele în Ucraina sunt cu 1,4-17,5% mai scumpe decât în Moldova. Rezervele din tutun pentru dispozitivele de încălzite a tutunului în Ucraina, de asemenea, sunt cu 8,1-12,6% mai scumpe decât în Moldova.

 „Veniturile provenite din impozitarea produselor de tutungerie pot asigura Guvernului fonduri suplimentare pentru implementarea măsurilor de control al tutunului în toate sectoarele relevante (sănătatea publică, educație, afaceri interne, ordinea publică, inclusiv pentru contracararea contrabandei și comerțului ilicit cu produse din tutun), pentru consolidarea sistemului de sănătate, în special pentru majorarea transferurilor la bugetul de stat pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală a categoriilor de persoane neangajate asigurate de Guvern, precum și pentru măsurile de sănătate publică în lupta cu pandemia COVID-19”, precizează studiul Centrului PAS.