logo

Centrul Naţional al Romilor reclamă atitudinea discriminatorie din partea unei bănci


https://www.ipn.md/ro/centrul-national-al-romilor-reclama-atitudinea-discriminatorie-din-partea-unei-b-7967_1016209.html

Centrul Naţional al Romilor solicită autorităţilor să se implice în soluţionarea unui caz în care este vizat un om de afaceri de etnie romă de la Glodeni, Gheorghe Banda, care susţine că banca i-a creat condiţii dificile de rambursare a creditului contractat, ţintind asupra bunurilor puse în gaj.

Gheorghe Banda a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că a solicitat, acum câţiva ani, un credit de 100 de mii de lei de la filiala FinComBank din Glodeni pentru a-şi dezvolta o afacere în centrul oraşului. În momentul în care a ajuns pe ultima sută de metri de rambursare a creditului, directoarea filialei de atunci i-a propus să mai ia un credit, dat fiind faptul că s-a dovedit a fi un client exemplar. Atunci, Gheorghe Banda spune că a mai luat un credit, de 600 de mii de lei, punând gaj salonul de frumuseţe şi două saune pe care le deţine.

Antreprenorul a declarat că, deşi a negociat creditul pentru 10 ani, directoarea filialei l-a anunţat că urmează să restituie banii în 7 ani. Când a venit timpul să plătească, Gheorghe Banda spune că a fost nevoit să solicite o vacanţă de un an, dat fiind faptul că termenele negociate au fost reduse şi nu a reuşit să adune suma. Între timp, banca l-a acţionat în instanţă pentru neachitarea creditului, iar pe bunurile puse în gaj s-a aplicat sechestru, fiindu-i blocate şi conturile pe care le are deschise la FinComBank.

Preşedintele Centrului Naţional al Romilor, Nicolai Radiţa, a declarat că romii sunt atraşi prin diferite metode şi convinşi să ia credite de la bănci. „Există romi care încearcă să dezvolte afaceri în Republica Moldova, pentru a avea banii lor, dar ei sunt atraşi în diferite scheme. Cei care o fac se folosesc de faptul că unii romi fie nu cunosc legislaţia, fie nu sunt  bine instruiţi în domeniul financiar-bancar”, a subliniat Nicolai Radiţa.

Consultantul şi expertul financiar Anatol Căinăreanu a declarat că, din moment ce contractul de rambursare a creditului a fost întocmit pe o perioadă de 10 ani, termenul nu putea fi redus. Expertul consideră că antreprenorului i-au fost încălcate drepturile din moment ce i s-a cerut să achite dobânda pentru credit, inclusiv şi pentru perioada de un an în care a avut vacanţă. Expertul mai are şi obiecţii la prezentarea actelor de către bancă, declarând că la întocmirea acestora nu a fost respectată întocmai norma legală.

Reprezentanţii Centrul Naţional al Romilor solicită autorităţilor centrale – Ministerului Justiţiei şi Băncii Naţională –  să implice în vederea soluţionării acestui caz. Antreprenorul susţine că este gata să reîntoarcă integral împrumutul băncii, doar că să fie negociate condiţii prielnice şi pentru el, ţinându-se cont de circumstanţele create.