logo

Centrele de sănătate rurale vor fi descentralizate până la finele anului


https://www.ipn.md/ro/centrele-de-sanatate-rurale-vor-fi-descentralizate-pana-la-finele-anului-7967_1008777.html

Până la finele anului curent, toate centrele de sănătate rurale vor fi descentralizate. Dacă acum finanţarea centrelor de sănătate din sate se face prin centrele medicilor de familie din raioane, începând cu noul an sumele vor fi transferate direct. Coordonatorul de programe în cadrul Centrului pentru Politici şi Analize în Sănătate (CPAS), Ghenadie Ţurcanu, a declarat pentru IPN că descentralizarea va îmbunătăţi performanţa asistenţei medicale primare, iar ca rezultat şi starea de sănătate a populaţiei.

Ghenadie Ţurcanu spune că astăzi o parte din sumele care trebuie să ajungă în localităţile rurale se opresc la aceste centre raionale pentru diferite servicii, cum ar fi menţinerea infrastructurii. „Astfel, populaţia beneficiază de mai puţine resurse pentru necesităţile sale. De aceea, Ministerul Sănătăţii vine să descentralizeze prestarea serviciilor de asistenţă medicală primară”, a spus expertul.

La modul practic, după descentralizare, un centru medical rural va avea contract direct cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină. „Prin urmare, cetăţeanul va beneficia de servicii medicale mai bune. Aceste centre vor fi asigurate cu toate cele necesare pentru buna funcţionare, mă refer la acele echipamente care trebuie să existe în centre de sănătate, consumabilele pentru activitatea de cu zi a instituţiilor medicale din localităţile rurale pentru a presat servicii de calitate populaţiei şi altele”, a menţionat Ghenadie Ţurcanu.

Şi medicii care activează în centrele de sănătate vor avea de câştigat de pe urma descentralizării, şi în primul rând aceasta se referă la majorarea salariilor.