logo

Centrele comunitare pentru copii și tineri ale DMPDC, frecventate de circa 3400 de beneficiari


https://www.ipn.md/ro/centrele-comunitare-pentru-copii-si-tineri-ale-dmpdc-frecventate-de-7967_1042975.html

Centrelor comunitare pentru copii și tineri și centrele de zi din subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului a capitalei sunt frecventate de aproape 3400 de copii înscriși în liste, însă acestea sunt deschise pentru toți doritorii. Aici, copiii și tinerii pot participa la cele peste 120 de cercuri cu profil diferit, inclusiv secții sportive. Informațiile cu privire la activitatea centrelor au fost prezentate la ședința operativă de la Primărie, transmite IPN.

Șefa Direcției, Lucia Caciuc, a declarat că în total în Chișinău există 42 de centre, dintre care 29 funcționează. Opt sunt închise pentru reparații capitale, iar în cinci se desfășoară reparații curente. În centrele comunitare pentru copii și tineri sunt organizate 124 de cercuri și secții sportive. Este vorba despre cercuri cu profil turistic, tehnic, artizanat și artistic. De asemenea, sunt și cercuri de voluntariat, unde foștii beneficiari și nu numai, prestează servicii gratuit.

Din numărul total de beneficiari, cei mai mulți – peste 740 de copii sunt din grupul de risc, iar 489 de copii sunt din familii în care ambii părinți sau unul dintre ei sunt plecați peste hotare. Peste o sută de copii sunt cei care au comportament deviant, iar ceilalți fie au înregistrat abandon școlar sau care dau semnal de comportament mai complicat. De asemenea, la activitățile organizate în centre vin să participe copii chiar din stradă. „Noi nu putem acoperi toate categoriile și nu toți dintre beneficiari sunt copii care ar trebui să se regăsească în aceste centre, dar este o încercare de a-i atrage în lucruri utile”, a notat șefa DMPDC.

În primul semestru al anului curent, la nivel de sectoare, au fost organizate peste 70 de activități, la care au participat aproape 2400 de copii, iar, la nivel de municipiu, au fost organizate peste 460 de activități, la care au participat peste șapte mii de copii. În mare parte este vorba despre activități cu caracter sportiv, pe care copiii le preferă. Lucia Caciuc a spus că deși nu există suficient echipament, dar din puținul care este, se încearcă diversificarea activităților, pentru copii de diferite vârste, dar și cu dizabilități.

Șefa Direcției mai spune că există și multiple probleme, una dintre cele mai majore este faptul că majoritatea centrelor sunt amplasate la nivel de subsol sau demisol. Și această problemă deocamdată nu poate fi depășită. Totodată, majoritatea centrelor se află în stare de degradare, dar nu neapărat din vina administrației, pentru că de multe ori este vorba despre inundații de la etajele superioare sau despre cedări ale rețelelor. Sistemul de apeduct, canalizare sau de încălzire necesită reparație capitală. Accesul spre centre este planificat din curte sau de la scara blocului cu intrare separată și atunci apar probleme cu locatarii, care înaintează pretenții referitor la gălăgie. De asemenea, centrele comunitare sunt amplasate, în majoritatea cazurilor, în zone cu case vechi de tip cămin, care au de regulă un contingent mai special.

„Dar nu ne ascundem după probleme, încercăm să reanimăm activitatea centrelor noastre și printre acțiunile pe care le-am inițiat este și proiectul ecologic „Arată că-ți pasă”. Cu efortul comun al angajaților, dar și al părinților și al copiilor care frecventează aceste centre, am reușit să facem spațiul din jurul centrelor, dar și centrele pe interior, mai atractive”, a spus Lucia Caciuc.