logo

Cele mai solicitate profesii pe piaţa muncii sunt prezentate viitorilor meseriaşi


https://www.ipn.md/ro/cele-mai-solicitate-profesii-pe-piata-muncii-sunt-prezentate-viitorilor-meserias-7967_1028377.html

Autorităţile îşi propun să promoveze cele mai solicitate profesii pe piaţa muncii şi să convingă elevii să opteze pentru educaţia vocaţională. Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri, au lansat marţi, 12 iulie, în Grădina Publică „Ştefan cel Mare”, o campanie de informare despre învăţământul profesional tehnic, sesiunea 2016-2017, şi oportunităţile pe care le au viitorii meseriaşi, transmite IPN.

Viceministra educaţiei, Cristina Boaghi, a declarat în cadrul evenimentului că învăţământul profesional devine tot mai atractiv şi vine cu elemente noi pentru elevi. „Ministerul Educaţiei, cu sprijinul Uniunii Europene, este în proces de modernizare a acestui domeniu de învăţământ. Din luna septembrie, elevii vor studia conform unui program axat pe dezvoltarea competenţelor profesionale. Sunt introduse cursuri de IT şi antreprenoriat, se extinde formarea profesională duală la întreprindere – toate pentru a apropia educaţia de necesităţile pieţei muncii şi a spori rata de angajare a absolvenţilor”, a spus viceministra.

Potrivit Barometrului Profesiilor, elaborat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, printre cele mai solicitate profesii pe piaţa muncii se numără cea de croitor, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, chelner, brutar, bucătar, vânzător, casieri, electrogazosudori, lăcătuş auto.

„Am absolvit meseria brutar. Mereu mi-a plăcut să lucrez cu produsele de panificaţie. Este interesant şi util, în plus îţi oferă perspective imediate de angajare în câmpul muncii”, a spus Nadeja, fostă elevă la şcoala Profesională nr.5 din Chişinău.

Constantin, care studiază meseria ciontolitor-tranşator, spune că această profesie este foarte solicitată şi bine plătită nu doar în Moldova, dar şi în întreprinderile din alte ţări, de aceea nu regretă alegerea făcută şi este sigur de succes.

Admiterea în învăţământul profesional tehnic se va desfăşura în două etape: 18 iulie-12 august și concursul repetat pentru locurile neacoperite – 16-25 august. Pentru colegii şi centrele de excelenţă, etapa I de admitere va avea loc între 18 iulie-5 august, iar concursul repetat între 9-12 august. La concursul de admitere sunt invitaţi să participe absolvenţii de gimnaziu, de liceu, absolvenţii şcolii medii generale.

Pentru anul de studiu 2016-2017, se oferă peste nouă mii de locuri în colegii/centre de excelenţă, la 89 de specialităţi, şi peste nouă mii de locuri în şcoli profesionale, la 80 de meserii. Studiile în şcolile profesionale sunt gratuite, toţi elevii primesc burse lunare. Elevii sunt asiguraţi cu loc de cazare în cămin, dar şi alimentaţie gratuită o dată pe zi.