Cele mai încălcate drepturi în Republica Moldova în anul 2017 au fost dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică, accesul la justiție, dreptul la asistență și protecție socială, dreptul la ocrotirea sănătății. Constatările reies din numărul de adresări la Oficiul Avocatului Poporului, transmite IPN.
Într-o conferință de presă luni, 2 aprilie, avocatul poporului Mihail Cotorobai a spus că o problemă majoră și destul de veche în Republica Moldova ține de respectarea dreptului libertății individuale și siguranței persoanei. Se menține tendința de a aplica foarte des arestul preventiv. ,,Putem vorbi aici despre un caz de rezonanță, Andrei Brăguța care a decedat în izolator anul trecut. Am efectuat o investigație individuală și am prezentat un raport cu un șir întreg de recomandări pentru evitarea pe viitor a acestor cazuri”, a menționat avocatul poporului. Investigația a arătat că, din momentul reținerii tânărului de către angajații poliției și până la plasarea acestuia în penitenciar, au fost încălcate garanțiile minime împotriva relelor tratamente și nu a fost asigurată respectarea demnității umane.
Cât privește dreptul la un proces echitabil, ombudsmanul a făcut referire la un sondaj realizat în decembrie anul trecut pentru Consiliul Superior al Magistraturii, care arată că, la șapte ani de la lansarea Strategiei de reformă a sectorului justiției, 75% din populație este de părere că în sistemul judecătoresc din Republica Moldova corupția este mult sau foarte mult prezentă.
În ceea ce ține de respectarea dreptului la sănătate, Mihail Cotorobai spune că oamenii se plâng pe atitudinea iresponsabilă și nepăsarea medicilor față de problemele pacienților. Avocatul poporului s-a referit și la cazul Niculinei Bulat, care, în opinia sa, a scos în evidență mai multe probleme ale sistemului medical. Tânăra, dependentă de dializă, a murit în urma unor complicații după ce medicii au trimis-o de la un spital la altul, fără a-i acorda ajutorul și atenția necesară.
Avocatul poporului consideră că atât problemele sistemice, cum sunt finanțarea instituțiilor medicale, cât și atitudinea neglijentă a managerilor generează încălcări grave ale drepturilor pacientului. O recomandare este ca Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să devină fondator al tuturor spitalelor publice din țară. Acest lucru va asigura, printre altele, optimizarea cheltuielilor în sistemul de sănătate și gestionarea eficientă a resurselor financiare.
La rândul său, avocatul poporului pentru respectarea drepturilor copiilor Maia Bănărescu a declarat că anul trecut, ca și în 2016, problema ce ține de respectarea drepturilor copilului a rămas practic neschimbată. Statul a intervenit doar ocazional în rezolvarea unor probleme ce țin de respectarea drepturilor copilului. ,,Pe parcursul anului au avut loc mai multe campanii de sensibilizare a opiniei publice privind violența asupra copilului și abuzul sexual. La momentul de față mai persistă un număr alarmat de sinucideri în rândul copiilor. Statul ar trebui să elaboreze un set de politici menite să protejeze minorii în mediul online, deoarece acesta prezintă un adevărat pericol”, a subliniat Maia Bănărescu.