logo

Cel puţin un copil ajunge zilnic la medic cu subluxaţia capului radial


https://www.ipn.md/ro/cel-putin-un-copil-ajunge-zilnic-la-medic-cu-subluxatia-capului-radial-7967_1007914.html

Zilnic cel puţin un copil ajunge la medic cu subluxaţia capului radial, un traumatism dureros care se produce la nivelul umărului. Medicii atenţionează părinţii că, până la vârsta de 5-6 ani, subluxaţia se produce din cauza hiper-elasticităţii capsulei articulare. Pentru a evita astfel de traumatisme medicii recomandă părinţilor să fie atenţi atunci când doresc să ridice sau să tragă copilul de mâini.

Şefa Secţiei primiri urgenţe a Spitalului Clinic Municipal din Bălţi, Ala Condrea, a declarat pentru IPN că aproape fiecare părinte forţează braţele copiilor în scopuri educative sau atunci când se joacă cu ei, fără să conştientizeze că le pot face rău.

Când copilul suferă o astfel de subluxaţie, medicii îi imobilizează mâna pentru o perioadă de timp cu ajutorul unui pansament. „La această vârstă copiii sunt foarte agitaţi, curioşi şi pentru ei este greu să nu facă mişcări bruşte cu mâna care este imobilizată”, a menţionat Ala Condrea.

Veaceslav Plămădeală, şeful Secţiei primiri urgenţe la Spitalului clinic municipal pentru copii „Valentin Ignatenco”, spune că au fost zile când şi câte 10 copii au fost aduşi la spital cu subluxaţii. Medicul recomandă părinţilor să se adreseze urgent la spital, deoarece adresarea tardivă îngreunează vindecarea copilului. „Aveţi grijă ca micuţii să nu fie traşi cu forţă sau spontan de mâini”, a recomandat medicul.

Potrivit unui studiu al Proiectul REPEMOL - Regionalizarea Serviciilor Medicale Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă, numai 66% dintre părinţi conştientizează riscul de accidentare a copiilor în casă.