logo

Cel puţin o dată în lună, salvatorii intervin pentru a debloca copiii nesupravegheaţi din locuinţe


https://www.ipn.md/ro/cel-putin-o-data-in-luna-salvatorii-intervin-pentru-a-debloca-copiii-nesupravegh-7967_1007085.html

Cel puţin o dată pe lună, salvatorii sunt alertaţi despre cazuri de blocare în case sau apartamente a copiilor lăsaţi fără supraveghere. Cel mai des rămân blocaţi copiii de la doi la cinci ani. De la început anului, au avut loc 11 cazuri de salvare a copiilor rămaşi blocaţi în locuinţe, notează IPN.

Şefa serviciului de presă al Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu, a declarat pentru IPN că salvatorii sunt alertaţi de către părinţi sau bunici, care apelează serviciul 901, solicitând deblocarea uşii. Aceştia cer ajutorul salvatorilor după ce au ieşit din casă, iar copiii închid uşile în timpul jocului şi nu le mai pot deschide.

Liliana Puşcaşu spune că salvatorii intervin prompt în asemenea situaţii, deschizând uşile în câteva minute, iar în unele cazuri sunt nevoiţi să intre pe geam în locuinţe. De cele mai multe ori, după ce salvatorii deblochează uşile, copiii se joacă sau dorm aşa cum i-au lăsat părinţii, totuşi există cazuri cu repercursiuni negative pentru sănătatea copilului, a punctat Puşcaşu.

Reprezentanta Serviciuli Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a atenţionat părinţii şi persoanele care au în grijă minori să nu lase copiii nesupravegheaţi în casă, întru evitarea expunerii acestora unor situaţii periculoase pentru viaţă.

Ea a adăugat că, de multe ori, este necesară şi intervenţia medicilor pentru redresarea sănătăţii copiilor blocaţi în locuinţe.

Şefa Secţiei chirurgie pediatrică din cadrul Centrului Mamei şi Copilului, academicianul Eva Gudumac, a subliniat că locuinţele sunt pline de pericole, iar tragediile sunt inevitabile atunci când copiii sunt lăsaţi fără supraveghere. Ea a amintit că micuţii sunt foarte curioşi şi orice obiect din calea lor poate constitui un pericol pentru viaţa şi sănătatea micuţilor. Astfel, un cuţin comun de bucătărie, o simplă cutie de chibrituri, o singură ţintă sau o sticlă cu substanţă chimică sunt primejdii de traumatisme sau intoxicaţii.

Din experienţa medicului, copii rămaşi fără supraveghere urcă deseori pe scaune, pe mese sau pe dulăpioare, fracturându-şi mâinile sau picioarele când cad de pe ele. Ea a amintit că în Moldova au avut loc şi cazuri când copiii au tras de dulăpioare pe care erau amplasate televizoare sau alte obiecte grele, unele din cazuri s-au sfârşit cu decesul copilului.

Eva Gudumac a mai oferit un exemplu, când, din cauza unui televizor ce a luat foc, copilul, aflat la mică distanţă, a suferit arsuri de gradul I şi a rămas cu o cicatrice urâtă. Academicianul a mai atenţionat că şi aragazul aprins, pe care stau vase cu bucate sau apă fierbinte, şi prizele în care copii pot introduce obiecte conductoare sunt un mare pericol pentru copii. „Copilul nu trebuie să fie lăsat niciodată singur în casă”, a spus medicul.