Parcursul european al Lituaniei și integrarea în structurile euroatlantice au contribuit la derularea unei serii de reforme pentru modernizarea statului, inclusiv reforme care, în anumite circumstanțe, au generat și unele dificultăți. Cel mai important rol l-a avut consensul din societate, dar și consensul la nivel politic, indiferent de doctrinele formațiunilor politice. Declarația este a ambasadorului pentru misiuni speciale din cadrul Ministerului lituanian al Afacerilor Externe, Marijus Gudynas, transmite IPN.
În cadrul unei discuții la Vilnius cu un grup de jurnaliști de la Chișinău, Marijus Gudynas, a spus că, încă până la începerea procesului de negocieri cu Uniunea Europeană, în societate se resimțea această dorință de aderare. Oamenii înțelegeau că securitatea statului poate fi asigurată doar prin integrarea în UE și NATO. Toate partidele politice au semnat un acord în acest sens. Orice hotărâre, fie în Parlament, fie în Guvern sau în orice altă structură, dacă se referea la integrarea europeană, era neapărat susținută, chiar dacă uneori un proiect anume stârnea discuții.
Chiar dacă au existat reforme nepopulare, înțelegerea comună a necesității a mișcat lucrurile înainte. Lituania a început negocierile cu UE făcând parte din al doilea grup de state care au fost invitate să poarte negocieri pentru aderare, dar până la încheierea procesului de negocieri a reușit să ajungă țările din primul grup, iar pe altele chiar a reușit să le întreacă. Potrivit ambasadorului pentru misiuni speciale, au fost multe discuții, dar scopul a fost comun – integrarea în structurile euroatlantice. Desigur, au existat și unele neînțelegeri. Erau și anumiți antreprenori care susțineau că, dacă se va vota legea X sau Y (de exemplu, legea privind cerințele protecției mediului ambiant; cu privire la realizarea standardelor UE etc.), companiile vor da faliment. Totuși aceste legi au fost votate și după implementarea lor s-a dovedit că unele afaceri au obținut progrese semnificative. Nicio companie nu a falimentat. A fost una dintre lecțiile învățate: dacă ai un scop clar, trebuie să tinzi spre el.
Oficialul spune că pentru a beneficia de sprijinul financiar, dar și de asistența europeană, statele care aspiră la un viitor european trebuie să îndeplinească condiționalitățile. Cu siguranță, spune ambasadorul, sprijinul financiar nu reprezintă totul. Chiar și volumele mari de ajutor financiar nu vor putea ajuta dacă țara nu va avea viziunea detaliilor și voință politică pentru transpunerea în realitate a reformelor. Până la urmă, totul depinde de acțiunile care se întreprind pe interior, în țară. Potrivit lui Marijus Gudynas, Lituania a început procesul de negocieri în anul 1999 și în anul 2003 acesta s-a încheiat, iar în 2004 Lituania a devenit membru UE. Faptul că Lituania este membru UE nu înseamnă că nu mai rămâne nimic de făcut. Și acum Lituania implementează reforme care uneori sunt complicate, dar necesare.
Marijus Gudynas a mai spus că Lituania acordă asistență Republicii Moldova și este gata și în continuare să ofere sprijin în calea de apropiere de Uniunea Europeană. În parcursul său european și Lituania s-a bucurat de un sprijin semnificativ acordat de alte state. În opinia sa, este extrem de important ca autoritățile să acționeze la modul practic, să nu să se limiteze la declarații. Sarcinile-cheie țin de combaterea corupției, reformele sectoriale. Chiar dacă uneori acestea sunt nepopulare, este necesar să fie realizate.
Referindu-se la intenția autorităților de la Chișinău de a stipula în Constituție vectorul extern european al țării, Marijus Gudynas a declarat că decizia arată frumos, dar aceasta nu scutește statul de la obligațiile de a moderniza țara. E nevoie de reforme pentru apropierea de UE, lucru evident. Toate statele europene dezvoltate au parcurs această cale și Republica Moldova de asemenea trebuie să o facă.