logo

Cei mai buni apărători ai drepturilor omului au fost premiați de ONU Moldova


https://www.ipn.md/ro/cei-mai-buni-aparatori-ai-drepturilor-omului-au-fost-7967_1109791.html

Organizația Națiunilor Unite în Moldova a anunțat câștigătorii Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2024. Premiile onorează persoanele și organizațiile care au adus contribuții semnificative la promovarea și protecția drepturilor omului pe parcursul anului, transmite IPN.

Premiul general pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului a fost oferit Uniunii pentru Echitate și Sănătate.

Premiul special pentru realizări remarcabile în domeniul drepturilor omului privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, în special a copiilor aparținând unor grupuri marginalizate, în contextul celei de-a 35-a aniversări a Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, i s-a acordat Asociației pentru Împuternicirea Copilului și Familiei „AVE Copii”.

Premiul special pentru realizări remarcabile privind promovarea egalității de gen și a împuternicirii femeilor, în contextul a 30 de ani de la ratificarea de către Republica Moldova a Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, a ajuns la Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova.

Premiile ONU pentru Drepturile Omului reprezintă o competiție deschisă și transparentă, care permite persoanelor și organizațiilor să se auto-nominalizeze sau să nominalizeze pe alții. Candidaturile sunt evaluate de un juriu independent.

Evenimentul de decernarea al premiilor se aliniază cu tema Zilei Drepturilor Omului marcată anual la 10 decembrie: „Drepturile noastre, Viitorul nostru, Acum”. Este un apel către toată lumea – guvern, societate civilă, parteneri de dezvoltare și sectorul privat – să-și unească forțele pentru a plasa drepturile omului în centrul tuturor politicilor, acțiunilor și aspirațiilor sale, asigurându-se că nimeni și niciunde nu este lăsat în urmă, se arată într-un comunicat de presă remis de Organizația Națiunilor Unite în Moldova.

Anul acesta evenimentul a marcat cea de-a 18-a ediție, susținut de Oficiul Coordonatoarei Rezidente ONU și opt agenții ONU: OHCHR, UNFPA, PNUD, UNICEF, ONU Femei, UNAIDS, ICNUR și OMS. Premiile nu au fost organizate doar în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19 și în 2022, când eforturile s-au concentrat pe răspunsul refugiaților.