logo

Cei mai activi alegători - la Dondușeni. La polul opus e Basarabeasca


https://www.ipn.md/ro/cei-mai-activi-alegatori-la-donduseni-la-polul-opus-8013_1108295.html

Cea mai înaltă rată de prezență la urne în rândul raioanelor s-a înregistrat în Dondușeni. Aici au venit la urne 50,96% dintre cetățenii cu drept de vot. Totodată, cea mai scăzută rată a prezenței a fost înregistrată în raionul Basarabeasca, unde s-a înregistrat o participare de 39,03%. Comisia Electorală Centrală a prezentat bilanțul preliminar privind rezultatele referendumului republican constituțional și alegerilor pentru funcția de președinte, transmite IPN.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a anunțat, într-un briefing, că azi dimineața, la ora 07.00 (ora Republicii Moldova), s-au închis ultimele secții de votare, constituite pe teritoriul SUA: Sacramento, Seattle, Las Vegas și în orașul Vancouver din Canada.

Conform datelor preliminare de la ora 10.00, la secțiile de votare s-au prezentat 1 562 238 de alegători, ceea ce reprezintă 51,67% din numărul alegători incluși pe listele electorale. 54,55% din alegătorii prezenți la urnele de vot în ziua alegerilor de duminică sunt femei și 45,45% – bărbați.

În municipiul Chișinău au votat 361 786 de persoane sau 54,13% dintre alegători incluși pe listele electorale. La secțiile de votare deschise pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova, care-și au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului, s-au prezentat 16 131 de alegători.

Conform informațiilor deținute, la secțiile de votare deschise peste hotare peste 240 de mii de alegători s-au prezentat la urne. După închiderea secțiilor din statele în care sunt organizate, birourile de votare ale secțiilor pentru votul prin corespondență au început numărarea buletinelor de vot recepționate în plicuri. 1 344 de plicuri au fost deschise (Canada – 438, SUA – 705 și Suedia – 201).

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul zilei alegerilor, au fost înregistrate 146 de încălcări ale procesului electoral, ce țin de fotografierea buletinului de vot, deteriorarea buletinelor de vot și scoaterea lor din secțiile de votare, agitația electorală interzisă, afișajul electoral neautorizat, transportare organizată a alegătorilor, bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor, încălcarea dreptului la vot, împiedicarea activității organului electoral.