logo

Cei care propun altceva decât aderarea la UE vor ca Moldova să meargă înapoi, Vlad Filat


https://www.ipn.md/ro/cei-care-propun-altceva-decat-aderarea-la-ue-vor-ca-7965_1009220.html

Republica Moldova este singura ţară latină de pe continentul european care nu face parte din UE. Uniunea Europeană este locul unde ţara trebuie să se regăsească într-o formă firească, integrarea în UE înseamnă mişcarea înainte, iar cei care propun alte opţiuni propun mişcarea înapoi a ţării. Declaraţia  a fost făcută de liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, în cadrul primului Facebook Forum organizat la Chişinău, transmite IPN.

„Trebuie să implementăm tot ce ţine de acţiunile asumate, aceasta înseamnă reforme, ajustarea legislaţiei şi asigurarea funcţionalităţii instituţiilor statului. Acum Republica Moldova este, în sfârşit, în proces de mişcare pe calea de integrare europeană”, a subliniat Vlad Filat.

Liderul PLDM a spus că, după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE, va începe o etapă poate şi mai complicată, doar că moldovenii vor avea în spate experienţă, vor avea susţinere şi perspectivă asigurată. „Integrarea europeană este un proces continuu, mai ales în ziua de astăzi, când toate deciziile se iau rapid. Şi după aderarea la UE, noi vom continua acest proces”, a remarcat politicianul, cu o perspectivă de aderare pentru viitor.

Potrivit lui Vlad Filat, calea europeană nu este doar politică externă. Este, în primul rând, un proces intern, care presupune ajustarea cadrului legislativ, asigurarea funcţionalităţii instituţiilor etc. „Alegerile parlamentare de anul viitor nu vor avea doar caracter de politică internă, opţiunea cetăţenilor va determina şi direcţia externă a ţării, oamenii vor alege între UE şi o guvernare anacronică, care va menţine ţara în aceeaşi stare”, a declarat liderul liberal-democraţilor.

Politicianul a adăugat că fiecare pas pe care îl face guvernarea vine să găsească soluţii la problemele oamenilor. „Aceasta înseamnă drumuri, acum Moldova fiind un întreg şantier. Aceasta înseamnă infrastructură, construcţia de şcoli şi grădiniţe, asigurarea cu apă. În majoritatea cazurilor avem sprijinul UE. În ceea ce ţine de Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, încă nimeni nu poate să explice ce reprezintă această uniune şi care este durabilitatea ei. Când vorbim de UE, urmărim nu doar „burta”, ci întreg sistemul valoric. Toţi trebuie să înţeleagă că nu este doar ceva material”, a subliniat politicianul.

Vlad Filat nu-şi doreşte ca Republica Moldova să fie „cenuşăreasa” UE şi depinde de moldoveni cu ce viteză ţara se va mişca spre integrarea europeană. Politicianul a menţionat că Moldova va face parte din marea familie europeană atunci când va fi pregătită şi nu crede că moldovenii îşi vor pierde identitatea integrându-se în UE. Dimpotrivă, vor avea posibilitatea să-şi promoveze tradiţiile naţionale, să le facă cunoscute în tot mai multe ţări.