logo

Cei care au case prea aproape de instalaţiile electrice riscă să rămână fără lumină


https://www.ipn.md/ro/cei-care-au-case-prea-aproape-de-instalatiile-electrice-risca-sa-ramana-fara-lum-7967_1004345.html

Construcţia de imobile în imediata apropiere a instalaţiilor electrice este interzisă de cadrul normativ în vigoare. Potrivit datelor distribuitorului Gas Natural Fenosa, în capitală 4 locuinţe sunt amplasate la o distanţă inadmisibilă de instalaţiile electrice, iar proprietarii riscă să fie deconectaţi de la sursa de lumină.  

Solicitat de IPN, şeful Departamentului relaţii externe şi comunicare al întreprinderii, Vasile Gribincea, a spus că în municipiu sunt identificate 7 construcţii capitale care fie îngrădesc accesul către pilonii liniilor electrice aeriene, fie sunt amplasate prea aproape de instalaţiile electrice. Cinci încălcări sunt constatate în oraşul Durleşti, din componenţa municipiului Chişinău, iar altele patru în sectoarele capitalei.

„La adresa proprietarilor sau administratorilor acestor edificii şi amenajări sunt expediate avertizări despre necesitatea respectării prevederilor legale, cu indicarea sancţiunilor pe care le riscă”, a mai spus Vasile Gribincea.

Distanţa minimă între o construcţie capitală şi liniile de înaltă tensiune variază în dependenţă de nivelul de tensiune al instalaţiilor. Pe ambele părţi ale conductorilor marginali, pentru liniile de tensiune de 110 kV distanţa este de 20 de metri, pentru liniile de 35 de kV –  15 metri, iar pentru liniile de cel mult 20 de kV – 10 metri.

Conform Legii cu privire la Energia Electrică, persoanelor fizice şi juridice li se interzice să edifice construcţii de orice fel în zona de protecţie a reţelelor electrice, fără acordul prealabil al operatorului reţelei de transport şi de sistem sau al operatorilor reţelelor de distribuţie. Inspectorul Alexandru Cojocari, de la Inspectoratul Energetic de Stat, a spus că, în cazul imobilelor amplasate la o distanţă inadmisibilă de instalaţiile electrice şi fără autorizaţie, proprietarii pot să rămână fără lumină. Fiecare caz este analizat individual.