logo

Ceea ce s-a întâmplat la Bucea putea să se întâmple în Republica Moldova, opinii


https://www.ipn.md/ro/ceea-ce-s-a-intamplat-la-bucea-putea-sa-7965_1096127.html

Prezența președintei Maia Sandu la Bucea, la evenimentul de comemorare a victimelor masacrului de acum un an, demonstrează că Republica Moldova este de partea corectă a istoriei. O spune comentatorul politic Anatol Țăranu, potrivit căruia Maia Sandu a transmis la Bucea un mesaj de solidaritate și recunoștință poporului ucrainean. În același context, expertul Watchdog, Valeriu Pașa, spune că, dacă armata ucraineană nu ar fi rezistat agresiunii ruse, existența Republicii Moldova ca stat ar fi fost în pericol, transmite IPN.

Ieri, președinta Maia Sandu a participat împreună cu omologul său de la Kiev, dar și alți șefi de state și de guverne, la evenimentul de comemorare a victimelor masacrului de la Bucea. Aceste crime împotriva umanității trebuie oprite și pedepsite!”, a spus Maia Sandu la Bucea.

„Bucea a devenit un simbol al masacrelor, atrocităților comise de armată rusă în Ucraina. Faptul că președintele Maia Sandu a participat la evenimentul dedicat unui an de la eliberarea orașului Bucea de armata rusă este un gest de solidaritate. De asemenea, este un act simbolic politic care vorbește despre faptul că întreaga conducere de la Chișinău este de partea baricadei care se opune Moscovei. Ceea ce s-a întâmplat la Bucea putea să se întâmple în Republica Moldova dacă nu exista această rezistență eroică a armatei ucrainene. Faptul că Maia Sandu a plecat la Bucea este și un semn de recunoștință a tuturor cetățenilor Republicii Moldova pentru lupta eroică a poporului ucrainean”, a spus Anatol Țăranu în cadrul emisiunii Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Curajul și eroismul armatei ucrainene ne-au salvat de agresiunea rusă, spune comentatorul politic Valeriu Pașa. Dacă Ucraina nu opunea rezistență ofensivei din sudul țării, în primele zile ale războiului, armata rusă ar fi fost în Republica Moldova.
„Maia Sandu a fost alături de șefi de state și de guverne din Europa Centrală, Republica Moldova nefiind stat membru UE sau NATO. Pentru Republica Moldova relația cu Ucraina rămâne una crucială, iar astfel de manifestări de susținere contează și pentru poporul ucrainean, și pentru elita politică ucraineană. Republica Moldova a reușit să-și păstreze independența datorită rezistenței eroice a armatei ucrainene. Dacă armata ucraineană nu rezista ofensivei care a avut loc la începutul războiului, Republica Moldova era într-un pericol existențial. Dacă Rusia ar fi obținut control terestru către frontiera Republicii Moldova pe segmentul transnistrean, ar fi urmat o agresiune împotriva Republicii Moldova”, a spus expertul Watchdog, Valeriu Pașa.

Armata rusă s-a retras din orașul ucrainean Bucea la 31 martie 2022. Câteva zile mai târziu, imagini șocante au fost descoperite pe străzile suburbiei Kievului cu persoane civile omorâte în plină stradă. Ulterior, alte zeci de cadavre au fost descoperite în gropile comune din apropierea localității. Potrivit președintelui ucrainean, în cele 33 de zile de ocupație rusă, la Bucea au fost omorâți 1400 de oameni, dintre care 37 de copii.