logo

Ceea ce întreprinde Rusia în Ucraina, e la indigo cu ceea ce a făcut în Moldova, Nicolae Ţîu


https://www.ipn.md/ro/ceea-ce-intreprinde-rusia-in-ucraina-e-la-indigo-cu-7965_1017992.html

Ceea ce întreprinde astăzi Rusia în Ucraina face o repetare la indigo a ceea ce a făcut în Republica Moldova, doar că acum este o altă perioadă istorică decât la intersecţia anilor 90 ai secolului trecut. De această părere este primul ministru de externe moldovean, Nicolae Ţîu, care a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că Rusia riscă sancţiuni şi mai mari care vor afecta dezvoltarea Federaţiei ruse, notează IPN.

„Mie mi se pare că ceea ce întreprinde astăzi Rusia în Ucraina, face o repetare la indigo a ceea ce a făcut în Republica Moldova. Şi atunci le-a mers, dar astăzi este altă situaţie. Şi cu cât ei vor agrava situaţia, cu atât mai multe sancţiuni vor fi puse asupra dezvoltării Rusiei”, a declarat fostul ministru.

Referitor la declaraţia ministrului adjunct de externe din Federaţia Rusă, Grigori Karasin, precum că regiunii transnistrene ar trebui să i se ofere un statut de raion cu garanţii speciale în cadrul statului moldovenesc unic, Nicolae Ţîu a menţionat că astfel de declaraţii este bine să fie făcute la masa de tratative, negocieri, dar nu în presă. „Aceasta mi se pare că nu e atât de serios. În contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, mie mi se pare că ei încearcă să facă nişte declaraţii ca, într-un fel, să schimbe opinia oamenilor la nivel internaţional referitor la ceea ce fac ei acolo, un fel: „Iată, vedeţi, noi propunem chiar şi în Republica Moldova să soluţionăm conflictul”, care, practic, a fost lansat de ei la începutul anilor '90 şi până astăzi nu este soluţionat”, a spus Nicolae Ţîu.

Fostul ministru susţine că statutul regiunii transnistrene trebuie să fie elaborat de Parlamentul Republicii Moldova, deoarece Rusia a recunoscut Republica Moldova în calitate de stat independent şi integru, nu doar până la Nistru. Potrivit lui, un astfel de statut poate fi votat doar în urma negocierilor.

„Atunci când se vor lansa negocieri şi Rusia va veni cu această propunere acolo, atunci Republica Moldova trebuie să aibă pregătită deja o variantă, aproximativ cum a propus dumnealui, dar să fie adaptată la interesele Republicii Moldova. Dacă ruşii au propus, acum ai noştri, după formarea guvernului, imediat trebuie să contacteze partea rusă şi să lanseze negocieri pentru a adopta acest statut pentru acest raion. Ar fi bine ca noi să fim pregătiţi pentru a propune o soluţie viabilă, în concordanţă cu interesul Republicii Moldova. Noi ar fi bine să fim mai curajoşi, mai insistenţi. Da, eu înţeleg că trebuie să fim şi diplomaţi, dar diplomaţia acceptă curajul, insistenţa pentru a promova politica noastră în soluţionarea conflictului transnistrean”, a afirmat Nicolae Ţîu.