CEDO îi face Guvernului moldovean un cadou de minus 6,7 mln euro
https://www.ipn.md/ro/cedo-ii-face-guvernului-moldovean-un-cadou-de-minus-6-7967_972962.html
R. Moldova a pierdut cea mai mare sumă din istoria sa într-un proces de judecată examinat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Guvernul a fost obligat să plătească peste 6,7 mln de euro companiei germane Unistar Ventures cu care a decis să fondeze un transportator aero în 2000, dar pe urmă a început să-i pună beţe în roate. „Este cadoul CEDO cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului. Este încă o calificare a prestaţiei guvernării comuniste în ceea ce priveşte respectarea şi promovarea drepturilor fundamentale ale omului”, a declarat la o conferinţă de presă, marţi, 9 decembrie, juristul Vitalie Nagacevschi, care a reprezentant compania reclamantă în faţă curţii.
CEDO a mai dat câştig de cauză la două companii de asigurări, Tudor-auto şi Triplu-Tudor, cărora fostul ministru de finanţe, Valeriu Chiţan, nu a dorit în 1999 să le elibereze un tip de certificate, chiar dacă era obligat prin decizii de judecată. În acest caz, companiile şi Guvernul au trei luni pentru a negocia pe cale amiabilă suma despăgubirilor, iar Vitalie Nagacevschi spune că revendicările sunt de peste 7,5 mln euro în cazul Tudor-auto, şi 18,2 mln euro – în cazul Triplu-Tudor.
Referindu-se la cazul companiei germane Unistar Ventures, avocatul Vitalie Nagacevschi a spus că „după ce partidul comuniştilor a câştigat alegerile parlamentare în 2001, compania a început să întâmpine presiuni din partea diferitor organe de stat”. La 19 iunie 2002, folosind 51% din voturile sale, Agenţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC) a eliberat unilateral din funcţie directorul companiei Air Moldova.
Unistar Ventures a contestat decizia de disponibilizare a directorului în instanţă la 26 iunie 2002, şi aceasta marcat începutul unei serii de procese în sistemul judiciar moldovenesc, care a durat până în 2007. La 6 august 2002 Judecătoria Economică a decis rezilierea contractului prin care a fost creată compania mixtă. Nemţii au cerut de la Guvern înapoi cele 2,3 mln de dolari cu care au participat la formarea capitalului statutar al companii, ceea ce nu s-a întâmplat până în prezent. Mai mult, la 6 aprilie 2006, Centrul Naţional de Expertize Judiciare a întocmit un raport care concluziona că firma germană nu are dreptul să-şi ceară de la Guvern banii. Potrivit lui Nagacevschi, CEDO a criticat această concluzie a autorităţilor moldoveneşti.
În aprilie 2007, Unistar Ventures s-a adresat la CEDO şi la 9 decembrie 2008, Curtea de Strasbourg i-a dat câştig de cauză împotriva guvernului moldovenesc.
Până acum, cea mai mare sumă pierdută de Moldova într-un caz la CEDO a fost 2,5 mln euro.