CEDO ar putea adopta în curând o decizie în procesul intentat de publicaţia „Timpul”
https://www.ipn.md/ro/cedo-ar-putea-adopta-in-curand-o-decizie-in-procesul-7967_964606.html
Până la finele anului curent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ar putea adopta o hotărâre în cazul intentat de publicaţia „Timpul”, a declarat vineri, 4 mai, juristul Alexandru Tănase, în cadrul şedinţei Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie (CIN), desfăşurată în cadrul Zilelor Libertăţii Presei.
„Cred că această hotărâre va fi în favoarea reclamantului”, a declarat juristul.
Publicaţia „Timpul” a atacat la CEDO hotărârile instanţelor de judecată din R. Moldova prin care publicaţia a fost obligată să achite despăgubiri exorbitante unei companii din R. Moldova, pentru unele materiale publicate despre aceasta. Ulterior, din cauza imposibilităţii de a achita sumele respective, publicaţia a fost reînregistrată cu denumirea „Timpul de dimineaţă”.
În context, Alexandru Tănase a declarat că în R. Moldova cauzele civile legate de defăimare diferă de practica altor state. În primul rând, este vorba de o percepţie greşită a noţiunii de onoare şi demnitate de către cititori. Situaţia respectivă impune şi mai multă atenţie din partea jurnaliştilor privind felul în care tratează anumite subiecte, dar aceasta nu trebuie, sub nici o formă, să degenereze în autocenzură.
Expertul a mai spus că ar exista o instrucţiune nescrisă, potrivit căreia judecătorii ce instrumentează cazuri în care sunt implicate organe de presă ar fi obligaţi să adopte decizii în defavoarea acestora.
Tănase susţine că, pentru a evita situaţiile pasibile de condamnare, jurnaliştii trebuie să facă distincţie clară între judecata de valoare şi anumite declaraţii. Este foarte util, totodată, ca jurnaliştii să prezintă şi al doilea punct de vedere, informându-se din cât mai multe surse posibile, a mai declarat sursa citată.
În cadrul aceleiaşi şedinţe a CIN, Janet Hanganu, jurist care a activat şi la CEDO, a declarat că ziariştii trebuie să fie atenţi la sursele şi la informaţiile pe care le citează. Otrivit ei, CEDO încurajează critica autorităţilor de stat, dar, în egală măsură, şi profesionalismul jurnaliştilor.
Raportul anual „Libertatea presei în lume”, dat publicităţii în ajunul Zilei internaţionale a libertăţii presei, de Organizaţia „Freedom House”, constată, cu referire la situaţia presei din R. Moldova, că organizaţiile media de stat şi private continue să promoveze autocenzura, iar mulţi jurnalişti evită subiectele controversate, ca sărăcia, corupţia şi şomajul, subiecte care i-ar putea costa locul de muncă sau i-ar putea implica în procese de judecată. Acelaşi raport plasează R. Moldova pe treapta a 144-a din 195 de state care figurează în studiu, printre ţările în care presa nu este liberă.