Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat în regim de urgență Guvernului Republicii Moldova ambele plângeri depuse de procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, transmite IPN.
Potrivit avocaților, este vorba despre plângerile depuse pe faptul persecutării lui Alexandr Stoianoglo pe criterii politice, plasării ilegale în arest la domiciliu, al restricțiilor de comunicare cu presa și al restricțiilor de întrunire și, mai important, al suspendării din funcția de procuror general. „După ce vor fi studiate documentele parvenite de la CEDO, vom informa societatea despre detaliile cazului examinat de Curtea Europeană”, precizează apărătorii.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie anul trecut și plasat în arest la domiciliu. Pe 9 decembrie a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar. Până acum, a fost finalizată urmărirea penală pe un capăt de acuzare – depășirea atribuțiilor de serviciu. Lui Alexandr Stoianoglo i se încriminează că, la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163,9 mii lei, deși în privința procurorului se efectua o urmărire penală, iar în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației. Alexandr Stoianoglo mai este acuzat de corupere pasivă, darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent și favorizarea unui grup criminal organizat. Procurorul general suspendat pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare.
Recent, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. CSP a luat cunoștință cu raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. Președinta încă nu a venit cu o reacție sau cu vreo decizie în acest în sens.