CEDO a anunţat decizia pe cauza „Dacia SRL v. Moldova”
https://www.ipn.md/ro/cedo-a-anuntat-decizia-pe-cauza-dacia-srl-v-moldova-7967_968887.html
CEDO a anunţat marţi, 18 martie, decizia pe cauza „Dacia SRL v. Moldova” constatând o serie de violări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. În cazul în care decizia devine finală, Guvernul R. Moldova va fi obligat să achite reclamantului peste două milioane de euro în calitate de despăgubiri.
Reclamantul, Dacia SRL a acuzat statul de anularea nejustificată a privatizării unui hotel de patru stele din Chişinău şi a deplâns lipsa de echitate a procedurilor judiciare în care a fost atrasă ulterior.
În 1997, hotelul Dacia, pe atunci proprietate a statului, a fost licitat. Cu şase ani mai târziu, invocând interese de stat, Procuratura Generală a iniţiat proceduri judiciare pentru a anula contractul de privatizare, atrăgând Dacia SRL în calitate de pârât. În iunie 2003, Judecătoria Economică a satisfăcut cererea Procuraturii, concluzionând că privatizarea hotelului a fost ilegală. Proprietarul a fost obligat să întoarcă hotelul Cancelariei de Stat, în schimbul unei sume echivalente cu preţul la care a fost licitat imobilul.
CEDO a decis că dreptul la proprietate al reclamantului a fost încălcat. Curtea a menţionat că reclamantul a pierdut drepturile de proprietate asupra hotelului şi terenului pe care acesta este amplasat, precum şi investiţiile făcute între timp, primind în schimb doar preţul iniţial plătit pentru hotel.
Reclamantul a cerut 2,263 milioane de euro în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul material cauzat, 50 de mii de euro în calitate de despăgubiri pentru prejudicii morale şi alte 3 mii de euro pentru cheltuieli de judecată. CEDO a lăsat subiectul despăgubirilor pentru o decizie separată, care va fi luată ulterior.
Potrivit art. 43 al Convenţiei, într-un termen de trei luni de la data hotărârii unei Camere, orice parte a cauzei poate, în cazuri excepţionale, să ceară retrimiterea cauzei în Marea Cameră a CEDO. Un colegiu de cinci judecători al Marii Camere acceptă cererea în cazul în care cauza ridică o problemă gravă la interpretarea sau la aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale, sau o altă problemă gravă cu caracter general.