CEC va trimite peste hotare aproape 65 mii buletine de vot
https://www.ipn.md/ro/cec-va-trimite-peste-hotare-aproape-65-mii-buletine-de-7965_976780.html
Comisia Electorală Centrală (CEC) va trimite misiunilor diplomatice ale R. Moldova de peste hotare 64,941 mii de buletine de vot, la solicitarea instituţiilor în cauză. Aceasta, deşi numărul de alegători înscrişi oficial în baza de date a ambasadelor şi consulatelor este de 17,5 mii, transmite Info-Prim Neo.
Secretarul CEC, Iurie Ciocan, a declarat marţi, 21 iulie, la şedinţa CEC, că numărul mai mare de buletine de vot se eliberează pentru a evita speculaţiile, dar şi situaţiile în care la urne ar putea să se prezinte un număr mai mare de alegători decât cei înscrişi pe liste.
Faţă de alegerile din 5 aprilie, CEC va elibera cu aproape 1900 buletine de vot mai multe. Atunci la urne, peste hotare, s-au prezentat circa 16 800 de cetăţeni ai Moldovei.
La secţiile de votare deschise în Italia – Consulatul de la Bologna şi Ambasada de la Roma vor fi expediate câte 5 mii de buletine de vot, deşi, potrivit legislaţiei, capacitatea unei secţii de votare este de 3 mii de alegători.
„La 5 aprilie la Bologna au votat fără aglomeraţie şi fără alte incidente 3388 de cetăţeni şi ar mai fi reuşit să voteze şi alte persoane, dacă s-ar fi prezentat la secţia de votare”, a precizat Iurie Ciocan.
De asemenea, la Ambasada şi Consulatul Moldovei din România vor fi expediate 5 mii şi, respectiv, 3 mii de buletine. La alegerile anticipate din 29 iulie peste hotarele ţării vor fi deschise 33 de secţii de votare, în conformitate cu numărul misiunilor diplomatice ale Moldovei.
În cadrul aceleiaşi şedinţe CEC a decis să confecţioneze 2 mii de ştampile cu menţiunea „Retras” (aplicată în dreptul concurenţilor electorali care se vor retrage până la sfârşitul campaniei) şi „Anulat”(aplicate pe buletinele de vot neutilizate în ziua alegerilor). Acestea vor fi distribuite birourilor electorale din ţară pentru a uşura munca membrilor birourilor. În prezent fiecare birou electoral deţine câte o singură ştampilă, ceea ce face dificilă munca funcţionarilor, a spus Iurie Ciocan.