logo

CEC: Sunt suficiente liste de subscripţie de colectare a semnăturilor pentru referendum


https://www.ipn.md/ro/cec-sunt-suficiente-liste-de-subscriptie-de-colectare-a-semnaturilor-7965_1024769.html

Comisia Electorală Centrală (CEC) menţionează că la dispoziţia membrilor grupului de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor susţinătorilor referendumului republican constituţional de modificare şi completare a Constituţiei sunt destule liste de subscripţie. În prezent, la aceştia se află 40 de mii de liste de subscripţie cu un potenţial de colectare a peste 1,7 milioane de semnături, ceea ce înseamnă că fiecărei din cele 4 întrebări propuse pentru referendum îi revine potenţial câte 440 de mii de semnături, ceea ce e mai mult decât minimul necesar, transmite IPN

CEC menţionează într-un comunicat de presă că în conformitate cu prevederile legislative, pentru iniţierea referendumului republican constituţional, efecte juridice în sensul declanşării procedurii de iniţiere a referendumului produce un minim de 360 de mii de semnături pentru fiecare întrebare propusă. Mai mult decât atât, Comisia va verifica autenticitatea semnăturilor colectate în limita numărului de 360 de mii. Semnăturile colectate peste plafon nu sunt supuse verificărilor şi nu produc efecte juridice.

În prezent, în procedura CEC se află un demers din partea grupului de iniţiativă respectiv, prin care se solicită suplinirea numărului de liste de subscripţie. CEC a dispus tiparul a încă 10 mii de file (câte 2500 pentru fiecare chestiune preconizată a fi supusă referendumului), iar aceasta ar însemna un potenţial de colectare a încă 400 de mii de semnături. Totodată, CEC constată că, în aceste condiţii, la dispoziţia grupului de iniţiativă se vor afla 50 de mii de liste de subscripţie, cu o capacitate totală de colectare a peste 2,1 milioane de semnături ori 540 de mii de potenţiale înscrieri pentru fiecare întrebare supusă plebiscitului, cu depăşire de 50 la sută a pragului necesar stabilit de lege.

Săptămâna trecută, membrii Grupului de iniţiativă creat de către Platforma „Demnitate şi Adevăr”, au comunicat într-o conferinţă de presă că procesul de colectare a semnăturilor pentru iniţierea referendumului privind alegerea preşedintelui ţării prin vot direct este îngreunat artificial de către unele instituţii de stat. Potrivit lor, numărul listelor de prescripţie eliberat de Comisia Electorală Centrală este insuficient pentru a acoperi toate raioanele republicii şi că numărul celor 40 de mii de liste de subscripţie acoperă necesarul a doar 18 din cele 35 de raioane ale ţării.