logo

CEC propune ca aleșii care renunță la mandat să achite costul alegerilor


https://www.ipn.md/ro/cec-propune-ca-alesii-care-renunta-la-mandat-sa-7965_1087603.html

Comisia Electorală Centrală propune compensarea de către stat a cheltuielilor alegerilor pentru funcția de președinte sau primar, cu condiția ca persoana aleasă să-și exercite mandatul cel puțin un an. „Dacă renunță la mandat în intervalul acesta, atunci CEC să poată să ceară compensarea cheltuielilor – fie din partea candidatului, fie din partea partidului, blocului care l-a desemnat, fie din subvențiile oferite partidului sau blocului”, a menționat Pavel Postica, vicepreședinte al Comisiei, în cadrul videoconferinței „Concepția de modificare a legislației electorale și conexe”, organizată de CEC şi Promo-LEX, cu prilejul Zilei internaționale a alegerilor, transmite IPN.

O altă propunere vizează faptul ca „absolut toate veniturile și cheltuielile interzise” să devină „venit la bugetul de stat”. Se mai prevede obligarea agenților de publicitate să facă publice condițiile în care oferă serviciile lor, cu indicarea mecanismului financiar prin care acordă aceste servicii și cu indicarea mai exactă a adreselor de amplasare a billboard-urilor și altor elemente de publicitate.

CEC propune obligarea băncilor de a deschide gratuit conturi „Fond electoral”, destinate grupurilor de inițiativă, dar cu deservirea contra cost a acestora. Actualmente suma cerută la deschiderea unui asemenea cont este de 5000 de lei. „Toate cheltuielile pentru observatorii care vor activa în ziua alegerilor în secțiile de votare și cheltuielile de transport suportate de concurenții electorali în ziua alegerilor trebuie reflectate în raportul financiar”, a menționat Pavel Postica.

Donațiile în numerar trebuie să fie doar în mărimea unui salariu pe economie. Donația care depășește această sumă să fie făcută doar prin transfer bancar. Astfel se prevede minimizarea și chiar excluderea numerarului din finanțarea politică.

CEC a mai propus stabilirea zilei alegerilor pentru sâmbătă, în loc de duminică. „Majoritatea sediilor unde activează birourile electorale se află în incinta instituțiilor de învățământ și ele trebuie să fie pregătite pentru a doua zi, luni, ca elevii să vină în condiții normale. Respectiv, sălile trebuie să fie pregătite pe parcursul nopții de duminică spre luni, ceea ce creează incomodități”, a menționat Sergiu Gurduza, membru CEC. În unele secții de votare este necesară desfășurarea alegerilor timp de două zile. „Pandemia prin care trecem este un motiv pentru ca alegerile să se desfășoare pe parcursul a două zile, pentru a se evita aglomerația în secțiile de votare”, a remarcat membrul CEC.

„Îmbunătățirea reglementării în domeniul electoral este necesară atât pentru subiecții chemați să o aplice, cât și pentru beneficiarii finali – pentru cetățeni”, a specificat președintele Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman. În procesul de formulare a propunerilor vizând îmbunătățirea cadrului legislativ electoral „s-a subliniat necesitatea prevederii unor reguli mai clare privind verificarea semnăturilor, asigurarea proporționalității sancțiunilor, începerea campaniei în aceeași zi pentru toți concurenții, pentru a asigura egalitatea de șanse”. Alte recomandări țin de revizuirea dispozițiilor excesive pe partea de înregistrare a candidaților electorali, pentru a fi puși în condiții echitabile.

Cu referire la schimbările necesare în legislația electorală, ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a remarcat două aspecte principiale. „În primul rând, este vorba de ajustarea legislației pentru a avea sancțiuni efective pentru corupție electorală, adică pentru cumpărarea voturilor, dar și pentru finanțarea ilegală a partidelor și campaniilor, atât de către cei care dau bani ilegal la partide sau în campanii, cât și de către cei care recepționează acești bani”, a menționat Sergiu Litvinenco. Al doilea aspect ține de controlul real de către instituțiile statului – CEC, MAI, alte structuri – cu privire la finanțarea partidelor și a campaniilor. Este necesară identificarea unui mecanism de facto al modului de finanțare a partidelor și a campaniilor.

„Este bine că CEC verifică rapoartele financiare, dar este și mai important ca să fie identificat acel mecanism potrivit căruia aceste rapoarte să fie verificate în fond. De exemplu, să se verifice dacă cei care declară că au donat – chiar au donat. Să se verifice dacă banii cheltuiți chiar sunt cei declarați oficial și dacă nu cumva în rapoarte se declară 10 000 de lei, dar cheltuielile de campanie sunt de ordinul milioanelor”, a explicat oficialul.