logo

CEC: Opt secții de votare din străinătate au decis prelungirea programului de votare


https://www.ipn.md/ro/cec-opt-sectii-de-votare-din-strainatate-au-decis-8008_1077305.html

Opt birouri electorale ale secțiilor de votare din străinătate au decis prelungirea programului de votare la alegerile prezidențiale. Cu o oră a fost prelungită activitatea unei secții din Tel Aviv (Israel) și Frankfurt pe Main (Germania), iar cu două ore s-a prelungit votarea la Iași (România), Meste (Italia), Villeneuve-Saint-Georges (Franța), Kasell (Germania) și Frankfurt pe Main (Germania). Informațiile au fost oferite de președintele Comisie Electorale Centrale, Dorin Cimil, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Președintele CEC a precizat că prerogativa de a dispune prelungirea timpului de votare îi revine nemijlocit biroului electoral al secției de votare și acest termen nu poate depăși două ore după 21.00. Nu există nicio prevedere care vizează depunerea unei cereri la biroul electoral pentru prelungirea timpului pentru votare, a mai spus președintele CEC.

La ora 21.00 s-au închis toate secțiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cu o excepție. O secție de votare deschisă la Sadova, Călărași, a decis prelungirea votării cu 45 de minute, pe motiv că funcționarii electorali nu au revenit cu urna mobilă.

Dorin Cimil spune că procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore și în condițiile unei transparențe totale. Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției, până la ora 19.00 au fost înregistrate 173 de sesizări cu referire la diferite încălcări și incidente. Au fost raportate 22 de cazuri de blocare a traseelor, un caz de blocare a secției de votare, 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, 10 cazuri de corupere a alegătorilor, 59 de cazuri de transportare a alegătorilor, 13 cazuri de agitație electorală, 14 cazuri de amplasare a afișajului electoral și 9 cazuri de nerespectare a prevederilor hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

CEC a fost sesizată de o misiune de observare a alegerilor despre o situație produsă în secția de votare din localitatea Lipcani, raionul Briceni, unde a fost desigilată urna mobilă înainte de încheierea activității biroului electoral. Cazul se investighează.

Comisia Electorală Centrală face apel către actorii implicați în procesul electoral, în special candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova, să aștepte ca procesul de votare să se încheie, să urmărească rezultatele prezentate. În cazul în care consideră că pe parcursul zilei au fost comise anumite încălcări, li s-a recomandat depunerea sesizărilor sau contestațiilor.