logo

CEC atenționează asupra utilizării resurselor administrative în activitățile de agitație electorală


https://www.ipn.md/ro/cec-atentioneaza-asupra-utilizarii-resurselor-administrative-in-activitatile-de--7965_1041508.html

Comisia Electorală Centrală atenționează concurenții electorali asupra necesității respectării prevederilor privind utilizarea resurselor administrative în activitățile de agitație electorală. Astfel, art. 52 din Codului Electoral, stipulează expres că, în campania electorală nu pot fi utilizate bunurile și mijloacelor publice (resurse administrative), iar autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții egale pentru toți concurenții electorali, transmite IPN cu referire la un comunicat al CEC.

„Atragem atenția că potrivit Codului Contravențional, în cazul depistării utilizării ilicite de resurse administrative (bunuri publice), inclusiv favorizarea sau consimţirea la utilizarea ilegală a resurselor administrative (bunurilor publice), în campaniile electorale, dacă aceasta nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 90 la 240 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere şi cu privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de a desfășura anumite activități pe un termen de până la un an”, se spune în comunicat.

Totodată, pentru aceleași fapte, săvârșite cu cauzarea de daune în proporții mari, Codul Penal stabilește pedeapsa, cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

CEC amintește că în data de 20 mai 2018 vor avea loc alegeri noi ale primarilor în 7 localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hâncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pârliţa, raionul Ungheni.

Potrivit ultimului raport de monitorizare a alegerilor locale noi, prezentat de Misiunea de Observare a Asociației Promo-LEX, concurenții electorali utilizează resurse administrative pentru a-și face campanie electorală. Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin 25 de situații ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Au fost organizate întâlniri cu alegătorii în incinta grădinițelor, instituțiilor medicale, a întreprinderilor de stat, în timpul orelor de muncă. Un caz aparte de utilizare a resurselor administrative a fost implicarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, în promovarea concurentului electoral din partea PSRM, Ion Ceban, fapt ce poate fi totodată calificat drept agitație electorală cu utilizarea imaginii autorităților publice.