logo

CEC a totalizat rezultatele referendumului. Actele se transmit Curții Constituționale


https://www.ipn.md/ro/cec-a-totalizat-rezultatele-referendumului-actele-se-transmit-curtii-8013_1108441.html

Comisia Electorală Centrală a centralizat rezultatele votării la referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Potrivit hotărârii, s-a constatat prezența alegătorilor la referendum în proporție de 50,72 %, astfel fiind întrunită condiția cu privire la rata de participare. În aceeași ședință, Comisia a aprobat Raportul privind rezultatele organizării și desfășurării referendumului. Setul de acte urmează să fie transmis Curții Constituționale, transmite IPN.

„Conform datelor din procesele-verbale, se constată că numărul de alegătorilor incluși în listele electorale de bază este 2 711 615 alegători, pe listele electorale suplimentare au fost 309 199 de alegători”, a declarat președinta CEC, Angelica Caraman.

„Numărul de alegători care au participat la votare este de 1 531 392 de alegători. Diferența dintre numărul buletinelor de vot primite și numărul de alegători care au participat la votare – buletine extrase din urna de vot – este de 872. Numărul buletinelor declarate nevalabile este 42 518. Buletine cu opțiunea „DA au fost 749 719 și cu opțiunea „Nu” 739 155 de voturi. Numărul total de voturi valabile exprimat este de 1 488 874”, a mai spus Angelica Caraman.

Hotărârea CEC cu privire a centralizarea rezultatelor votării la referendum urmează să fie transmisă Curții Constituționale.

În termen de 10 zile, Curtea Constituțională examinează actele remise de Comisia Electorală Centrală și confirmă sau infirmă, printr-o hotărâre, rezultatele referendumului republican.