logo

CEC a respins propunerea de a desfăşura referendumul constituţional


https://www.ipn.md/ro/cec-a-respins-propunerea-de-a-desfasura-referendumul-constitutional-7965_1026375.html

Comisia Electorală Centrală a respins propunerea grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional, cu majoritatea voturilor. Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat că propunerea a fost respinsă întrucât semnăturile adunate de către membrii grupului nu întrunesc condiţiile de validitate. La şedinţă au fost prezenţi şi reprezentanţi ai grupului de iniţiativă, iar înainte de adoptarea deciziei, preşedintele grupului, Andrei Năstase, a declarat că CEC ar interpreta Constituţia „în mod criminal”. În timpul şedinţei, pe teritoriul instituţiei au fost mobilizaţi mai mulţi poliţişti, transmite IPN.

Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, grupul de iniţiativă a adunat puţin peste 400 de mii de semnături pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional, deşi iniţial era stabilit numărul de 360 de mii. Acesta a declarat că semnăturile colectate nu întrunesc prevederile constituţionale, invocând articolul 141 din Constituţie.„Pentru organizarea unui referendum constituţional, în contextul iniţiativei populare, sunt necesare colectarea a cel puţin două sute de mii de semnături, cu condiţia că aceste semnături provin din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi şi cu condiţia că nu mai puţin de 20 de mii de semnături trebuie să fie colectate din fiecare din unităţile respective”, a subliniat Iurie Ciocan.

Acesta a specificat că grupul de iniţiativă a reuşit să adune peste 20 de mii de semnături doar în trei unităţi administrativ-teritoriale: în municipiile Chişinău şi Bălţi şi în raionul Orhei. Potrivit preşedintelui CEC, grupul de iniţiativă a reuşit să colecteze semnături din 23 de unităţi administrativ-teritoriale de nivelul noi, deşi conform prevederilor legale ar fi fost suficientă şi colectarea acestora din 18 astfel de unităţi.

Decizia de respingere a propunerii grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican constituţional a fost luată după ce a fost întreruptă şedinţa CEC, la cererea preşedintelui, din cauza că reprezentanţii grupului de iniţiativă perturbau liniştea. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de decizia Comisiei.

Înainte de pronunţarea deciziei, Andrei Năstase, liderul partidului politic „Platforma Demnitate şi Adevăr”(PPPDA), a declarat că CEC face jocuri politice şi nesocoteşte Constituţia. Totodată, liderul PPPDA a calificat decizia CEC drept una ilegală, neconstituţională şi antipopulară. Andrei Năstase a subliniat că nu a fost posibilă colectarea a câte 20 de mii de semnături din fiecare unitate administrativ-teritorială, întrucât multe dintre ele nici nu au acest număr de locuitori.

Într-o altă ordine de idei, liderul PPPDA a mai spus că în articolul 141 din Constituţie, la care face referire CEC, este stipulat că referendumul poate fi iniţiat de către jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, însă atunci aceste erau judeţe, şi nu raioane. „Erau 11 judeţe+ municipiul Chişinău, adică 12. Şase dintre ele reprezentau jumătate, deci era nevoie de 120 de mii de semnături, legea stabilind un minim de două sute de mii la nivelul Republicii”, a precizat acesta. Reprezentanţii grupului de iniţiativă au spus că vor contesta decizia în instanţă.